tekvicová bábovka
tekvicová bábovka
tekvicová bábovka
tekvicová bábovka
tekvicová bábovka
Bábovke len málokto povie nie. Ale ako na vás pôsobí táto tekvicová bábovka? Pred tekvicou má niekto rešpekt, ale verte, že je to veľmi vďačná surovina aj do pečenia. Hokkaido alebo maslová tekvica sú jemne sladké, po upečení majú tu správnu konzistenciu (nie sú vodnaté) a pečivu odovzdajú aj krásnu jesennú farbu. Ja mám s tekvicou v pečení...

Bábovke len málokto povie nie. Ale ako na vás pôsobí táto tekvicová bábovka? Pred tekvicou má niekto rešpekt, ale verte, že je to veľmi vďačná surovina aj do pečenia. Hokkaido alebo maslová tekvica sú jemne sladké, po upečení majú tu správnu konzistenciu (nie sú vodnaté) a pečivu odovzdajú aj krásnu jesennú farbu. Ja mám s tekvicou v pečení len dobré skúsenosti a vždy sa teším na jeseň, kedy vymýšľam nové recepty práve s touto surovinou.

Tekvicová bábovka s čokoládou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 ml oleja neutrálnej chuti
  • 100 g trstinového cukru
  • 6 vajec
  • 3 kopcovité PL tekvicového pyré (z hokkaido alebo maslovej tekvice)
  • 2 ČL perníkového korenia (alebo škorice)
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

 

Ak máte radi čokoládu, tak ešte 100 g čokoládových gombíkov alebo nadrobno nasekanej horkej čokolády

Trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

Táto tekvicová bábovka je veľmi jemná, nadýchaná a vďaka tekvici a perníkovému koreniu je to dokonalá jesenná dobrota. Na raňajky, alebo ku káve po obede – chutí aj deťom, aj dospelým.

Ako na to? Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme trstinový cukor a mixérom alebo metličkou ich vyšľaháme do nadýchaného bledého krému. Potom cícerkom prilievame olej a neprestávame šľahať. Zmes trochu zhustne, ako keby sme robili sladkú majonézu. Napokon sem pridáme tekvicové pyré, ktoré nám túto zmes rozriedi, a dobre všetko premiešame. Na to teraz preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme aj perníkové korenie a všetko zamiešame.

V osobitnej miske vyšľaháme bielky do snehu a gumenou varechou ho postupne zapracovávame do tekvicového cesta. Odporúčam miešať postupne, najprv 2-3 lyžice bielok, a až keď sú úplne zapracované, pridáme ďalšie a tak ďalej. Ak chceme do cesta pridať čokoládu, teraz je ten správny moment. Kúsky čokolády len jednoducho vmiešame do cesta.

Bábovkové cesto nalejeme do pripravenej, maslom vytretej a múkou vysypanej, bábovkovej formy. Táto dávka vystačí na formu s priemerom asi 23-24 cm (moja forma je menšia, takže mi okrem bábovky vyšli ešte aj dva väčšie tekvicové muffiny 😊). Bábovku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch 45 minút. Po uplynutí času vyskúšame špajľou, či je cesto úplne prepečené. Bábovku necháme asi 10-15 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a tam ju necháme úplne vychladnúť.

Jesenné tekvicové recepty

Ako som v úvode naznačila, tekvica je u mňa vítanou ingredienciou, ktorú rada používam v pečení. Pridávam ju do slaných vecí – mám napríklad skvelý recept na slané tekvicové pagáčiky – ale aj do sladkých (do kysnutého či treného cesta, ale aj do perníčkov).

Tekvicové pyré je základnou surovinou pre všetky vyššie spomínané recepty. Pripraviť si ho môžete vopred – kliknite na odkaz a otvorí sa vám jednoduchý návod, ako na to. No a potom si už môžete vyberať z mnohých mojich tekvicových receptov. 

pagáče s tekvicou

Leave a Reply