tekvicové šišky
tekvicové šišky
tekvicové šišky
tekvicové šišky
Niet lepšej dobroty na jeseň, akou sú tekvicové šišky. Ako môj muž povedal – toto tekvicové kysnuté cesto má niečo do seba. A mal pravdu. Tekvicové cesto je práve vďaka tekvici veľmi jemné, mäkké a nadýchané. Nehovoriac o tom, že má krásnu zlatistú farbu. Tekvicové šišky so škoricovým cukrom od Sisters Bakery Ingrediencie: 500 g hladkej múky 250...

Niet lepšej dobroty na jeseň, akou sú tekvicové šišky. Ako môj muž povedal – toto tekvicové kysnuté cesto má niečo do seba. A mal pravdu. Tekvicové cesto je práve vďaka tekvici veľmi jemné, mäkké a nadýchané. Nehovoriac o tom, že má krásnu zlatistú farbu.

Tekvicové šišky so škoricovým cukrom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 70 g kryštálového cukru
  • 50 g masti
  • 2 kopcovité PL tekvicového pyré
  • 3 žĺtky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 kocky čerstvého droždia

 

Škoricový cukor na posypanie a obaľovanie

Ako na to?

Dnes som nám k obedu upiekla tieto tekvicové šišky. Ešte pred obedom som zamiesila cesto, nechala ho vykysnúť a kým som spravila obed, cesto bolo pripravené na vysmážanie. Ale pekne po poriadku. Pri šiškách je dobré vybrať si prísady dopredu von, aby sa pri izbovej teplote ohriali.

Na tekvicové šišky budeme potrebovať tekvicu – hokkaido alebo maslovú, ktoré si vopred premeníme na tekvicové pyré. To potom vieme v chladničke skladovať aj zo dva týždne, v mrazničke oveľa dlhšie. Vydlabanú tekvicu nakrájame na stredne veľké kúsky – hokkaido aj so šupkou, maslovú musíme ošúpať. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a na 200 stupňoch ich asi pol hodinu pečieme do mäkka. Po upečení necháme tekvicu vychladnúť a potom ju ponorným mixérom rozmixujeme na hustú kašu.

Tekvicové pyré si môžeme pripraviť vopred a naporciovať ho do zásoby. Ja ho používam nielen na kysnuté cesto, ale pridávam ho aj do bábovkového treného, do cookisiek, ale aj do slaných pagáčov či do zemiakového pyré.

No a poďme teraz na tie šišky. Do teplého alebo vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 1 lyžičku z odmeraného množstva cukru a necháme vzísť kvások. Keď sa na povrchu začnú robiť bublinky až trhlinky, prisypeme sem múku, soľ, zvyšný cukor, pridáme masť, žĺtky a tekvicové pyré. Z týchto ingrediencií vymiesime hladké, ale stále lepivé cesto. Poprášime ho múkou a prikryté utierkou alebo fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.

Tvarovanie a smaženie

Potom cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku. Rozdelíme ho na rovnaké kúsky o veľkosti asi vajíčka a vytvarujeme z nich guľky / bochníčky. Ešte ich krátko necháme podkysnúť. Čas využijeme na to, aby sme si pripravili olej v hrnci na vysmážanie. Rozohrejeme ho na 150-160 stupňov a udržiavame ho na slabom „ohni“. Podkysnuté bochníčky cesta po jednom v strede prepichneme prstom a vytvarujeme potom do tvaru šišiek s otvorom. Opatrne ich kladieme do rozohriateho oleja a pomaly ich z oboch strán opekáme do zlatista. Necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku a ešte teplé ich obaľujeme v škoricovom cukre. Podávame hneď – lebo najlepšie chutia hneď po dosmažení.

Nezabudnite si nižšie pozrieť ďalšie moje recepty na rôzne druhy šišiek, ktoré vám budú chutiť po celý rok.

Sisters Bakery na sociálnych sieťach

Ste na sociálnych sieťach? Tak si ma tam vyhľadajte! Denne tam prispievam vo forme príbehov a niekoľkokrát týždenne si tam môžete pozrieť moje recepty vo videoformáte. Lebo – ako sa hovorí – aj oči by jedli, tak si ich trochu popaste a inšpirujte sa, čo budete najbližšie vypekať. Poteším sa, ak mi na sociálnych sieťach dáte FOLLOW. Stačí kliknúť na odkazy nižšie:

Facebook

Instagram

TikTok

Šiškové recepty

Poďte si ešte pozrieť výber mojich šiškových receptov – je to len malá vzorka toho, čo nájdete na našej stránke:

Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou

Šišky na francúzsky spôsob

Sedliacke kváskové šišky

Banánové šišky

Šišky v tvare praclíkov

Šišky bez kysnutia

Srdiečkové šišky

Leave a Reply