Trdelník
Trdelník
Trdelník
Trdelník
Ak nás sledujete na Instagrame, určite ste zaregistrovali viacero príspevkov prezentujúcich tradičný trdelník. Recept sme cibrili a cibrili, testovali a skúšali, kým sme si neboli isté, že je bezchybný a funguje. Je pôvodný, zo Skalice a tento trdelník chutí tak, ako kedysi tie poctivé trdelníky, čo ste si občas mohli kúpiť v stánku. Nie ako...

Ak nás sledujete na Instagrame, určite ste zaregistrovali viacero príspevkov prezentujúcich tradičný trdelník. Recept sme cibrili a cibrili, testovali a skúšali, kým sme si neboli isté, že je bezchybný a funguje. Je pôvodný, zo Skalice a tento trdelník chutí tak, ako kedysi tie poctivé trdelníky, čo ste si občas mohli kúpiť v stánku. Nie ako tie lacné napodobeniny, s ktorými sa, žiaľ, stretávame častejšie a častejšie na trhoch a jarmokoch. Aj tu platí, že ak dodržíme recept, nešetríme na surovinách, tak výsledok bude stáť za to. Tak sa do toho pusťme.

Tradičný skalický trdelník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 4 žĺtky
  • 60 g práškového cukru
  • 125 ml oleja (repkového, slnečnicového)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 10 g čerstvých kvasníc
  • 10 g masla
  • 1/2 ČL soli
  • asi pol deci rumu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • štipka nastrúhaného muškátového orecha
  • 1-2 bielky na potretie
  • asi 2 hrste nasekaných vlašských orechov na obaľovanie
  • práškový cukor na posypanie

Ako na to:

  • Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku spolu s lyžicou cukru. Rozmiešame a necháme asi 10 minút pri izbovej teplote nakysnúť.
  • Práškový cukor rozmiešame do krémova so žĺtkami.
  • Preosiatu múku, zvyšok cukru, soľ, citrónovú kôru, muškátový orech premiešame, pridáme kvások, olej, maslo, rum a necháme v mixéri hnetačom miesiť na pomalej rýchlosti asi 15 minút.
  • Dobre vymiesené cesto necháme asi pol hodinu-hodinu pri izbovej teplote kysnúť (prikryté potravinárskou fóliou).
  • Medzitým si môžeme pripraviť formy na pečenie (dajú sa aj kúpiť v domácich potrebách). Z tvrdšieho výkresu si urobíme valec s priemerom asi 5 cm a dĺžkou asi 25 cm. Zlepíme šev a celý valec obalíme alobalom. Na oboch krajoch spravíme z alobalu lem o šírke asi 1,5 cm, aby sa na tieto okraje dal valec položiť bez toho, aby sa cesto dotýkalo podložky. (predstavte si ako keby cievku po niti)
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú z nich vyšúľame na asi meter dlhý pás a ten namotávame na pripravené valce (alebo na formu z obchodu). Trdelník necháme na valcoch asi 20 minút podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
  • Trdelník pred pečením potrieme bielkom a vygúľame ho v posekaných orechoch tak, aby bohato pokrývali celý povrch.
  • Pečieme asi 20 minút, kým sa trdelník zafarbí do zlatohneda.
  • Po dopečení ho ešte poprášime práškovým cukrom.
  • Z tejto dávky nám vyšli 4 ks tradičných trdelníkov.

Ešte pripájame zopár ďalších receptov s peknou tradíciou:

Bratislavské rožky

Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Vianočka

 

Leave a Reply