tvarohové guľky
tvarohové guľky
tvarohové guľky
Tvarohové guľky sú veľmi vďačné sladké jedlo, ktoré si môžete pripraviť v akejkoľvek ovocnej sezóne. Môžete ich ovocím plniť, alebo podávať trochu netradičnejšie – ako tentoraz my. Obalené v opraženej strúhanke s masielkom a poliate skvelou slivkovou omáčkou. Takáto sladká bodka za dobrým obedom sa vám bude určite páčiť. Tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou...

Tvarohové guľky sú veľmi vďačné sladké jedlo, ktoré si môžete pripraviť v akejkoľvek ovocnej sezóne. Môžete ich ovocím plniť, alebo podávať trochu netradičnejšie – ako tentoraz my. Obalené v opraženej strúhanke s masielkom a poliate skvelou slivkovou omáčkou. Takáto sladká bodka za dobrým obedom sa vám bude určite páčiť.

Tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou omáčkou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hrudkového tvarohu
  • 80 g krupice
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 vajcia
  • Štipka soli

 

Na strúhankovú posýpku:

  • 200 g strúhanky
  • 120 g masla
  • Práškový cukor na posypanie

Na slivkovú omáčku:

  • Asi 250 g odkôstkovaných sliviek
  • 1 celá škorica
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ČL pektínu (ak nemáte, môžete nahradiť 1 zarovnanou PL kukuričného škrobu)

 

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme šlivkové omáčku. V kastróliu premiešame vodu, cukor, celú škoricu a citrónovú šťavu a spolu ich povaríme asi 5 minút. Do tohto rozvaru potom pridáme slivky a varíme ich asi 10 minút, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
  • Vyberieme škoricu a povarené slivky prepasírujeme cez jemné sito.
  • Prepasírovanú slivkovú omáčku vrátime do kastrólika, pridáme pektín alebo vo troche vody rozpustený škrob a krátko povaríme. V prípade pektínu podporúčame nasledovať návod na obale.
  • Na guľky premiešame tvaroh z vajíčkami, pridáme cukor, soľ a nakoniec krupicu a škrob. Navlhčenými rukami tvarujeme guľky o niečo väčšie ako vlašský orech. Varíme ich v jemne osolenej vode asi 8-10 minút na slabom ohni (aby voda nebublala).
  • Medzitým opražíme na panvici strúhanku s maslom a po dovarení v nej vygúľame scedené tvarohové guľky.
  • Podávame ich posypané práškovým cukrom a poliate slivkovou omáčkou.

Tradičné recepty

Tí, ktorí nás sledujete už dlhšie a poznáte aj našu knihu Takmer zabudnuté recepty viete, že staré, tradičné recepty sú našou vášňou. Polorozpadnuté prastaré kuchárske knihy, zošity s receptami po babkách, archívy, antikvariáty – to všetko sú naše inšpirácie pri tvorbe receptov pre vás. Staré recepty si zaslúžia našu pozornosť, bola by veľká škoda na ne zabudnúť.

A práve preto vám dnes ponúkame okrem receptu na skvelé tvarohové guľky aj ďalšie klasiky hodné upečenia:

Hanácke koláče s tvarohom a lekvárom

Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf”

Domáce parené buchty

Fašiangové šišky s pivom

Tradičný skalický trdelník

Leave a Reply