tvarohové žemle bez kysnutia
tvarohové žemle bez kysnutia
tvarohové žemle bez kysnutia
Čo by ste povedali na čerstvo napečené tvarohové žemle? A dokonca bez kysnutia? Mám pre vás dnes recept, po ktorom siahnem vždy, keď sa doma minie čerstvé pečivo a na kysnuté sa nám čakať nechce. Jednoduchý a najmä rýchly recept nás už veľakrát zachránil v situáciach, kedy bol hlad väčší než trpezlivosť (a obchody zavreté)....

Čo by ste povedali na čerstvo napečené tvarohové žemle? A dokonca bez kysnutia? Mám pre vás dnes recept, po ktorom siahnem vždy, keď sa doma minie čerstvé pečivo a na kysnuté sa nám čakať nechce. Jednoduchý a najmä rýchly recept nás už veľakrát zachránil v situáciach, kedy bol hlad väčší než trpezlivosť (a obchody zavreté). Poďte si ho pozrieť a verím, že si ho uložíte – lebo možno ho raz budete potrebovať aj u vás :-).

Tvarohové žemle bez kysnutia od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 500 g nízkotučného krémového tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g celozrnnej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 slabá ČL soli

 

Ešte: 1 vajce na potieranie a asi 2 hrste slnečnicových semiačok na obaľovanie

 

Ako na to?

  • Tento recept je veľmi jednoduchý. Tvarohové žemle pečiem vtedy, keď nemáme doma žiadne pečivo a čakať na kysnuté sa nám od hladu nechce 😊. Zároveň sú tieto žemličky zdravšou alternatívou klasického pečiva. Pre mňa je pri nich najväčším benefitom jednoduchosť a rýchlosť, s akou sa dajú pripraviť.
  • Na ich prípravu dokonca nepotrebujeme ani mixér, stačí jedna miska. Do nej najprv pridáme krémový tvaroh. Ak nemáme krémový, ale len hrudkový, nevadí. Ten si pomocou ponorného mixéra môžeme rozmixovať do krémova.
  • Ku krémovému tvarohu potom pridáme ostatné prísady – hladkú múku, celozrnnú múku, kypriaci prášok a soľ a varechou začneme premiešavať. Keď sa mokré a suché prísady spoja, cesto už len krátko ručne domiesime, aby držalo pokope. Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí (ja som si cesto rozvážila, aby boli žemle rovnakej veľkosti) a z nich vytvarujeme žemličky alebo podlhovasté bagetky – ako kto chce.
  • Teraz si dáme rúru rozohriať na 200 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
  • Pripravené tvarohové žemle namočíme jednou stranou v rozšľahanom vajíčku (ak nemáme po ruke celé vajce, poslúži dobre aj len bielok) a potom ich mokrou stranou vygúľame v slnečnicových semiačkach (ktoré sa pekne prilepia na vajíčko).
  • Žemle poukladáme na pripravený plech a dáme ich asi na 20 minúť piecť do vopred vyhriatej rúry. Keď sa pečivo začne na povrchu sfarbovať do zlatohneda, vyberieme ho z rúry a necháme ešte na plechu a potom na mriežke úplne vychladnúť.
  • Tieto tvarohové žemle chutia najlepšie čerstvé a určite dobre padnú aj športovcom, ktorý ocenia vysoký podiel bielkovín v tomto domácom pečive.

Recepty na domáce pečivo

Ako sa najrýchlejšie dostanete k všetkým mojim receptom na dobré domáce pečivo? Stačí si len jednoducho zakliknúť vo filtri na stránke kategóriu chlieb a pečivo a stránka vám vylistuje všetko, čo sme v tejto kategórii napiekli.

Pre zjednodušenie vám tu ponúkam moje najobľúbenejšie pečivká, ktoré u nás doma najčastejšie pečieme:

Domáce rožky

Vianočka

Bavorské praclíky

Jednoduchá chladničková ciabatta

Domáce minibagetky

Leave a Reply