Dnes sa s vami podelím o – pre mňa veľmi špeciálny – recept na skvelý veľkonočný orechový zákusok. Podľa tohto receptu sa v našej rodine odjakživa piekli torty. Ja som dnes tento osvedčený predpis mierne prerobila do podoby štedrého a veľkého rezu, ktorý sa bude podávať u nás na Veľkú noc.
Veľkonočný orechový zákusok od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 240 g práškového cukru
- 160 g polohrubej múky
- 100 g mletých orechov (ja som dala lieskovce)
- 8 vajec
- 8 PL vody
- 1 ČL kypriaceho prášku
Plnka:
- 350 g masla
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 2 PL kakaa
- 1 malinový lekvár na potieranie cesta (nemusí byť)
Na ozdobenie:
- 200 g nadrobno nasekaných a opražených lieskovcov (môže byť aj iná alternatíva, napríklad nastrúhaná čokoláda)
Ako na to?
Začneme takto: najprv si pripravíme korpus. Do mixéra rozbijeme 8 celých vajec a k nim pridáme 240 g práškového cukru a 8 lyžíc vody. Všetko spolu začneme na vysokých obrátkach mixéra šľahať. Ja som si naplánovala upiecť tento orechový zákusok na chalupe, tak som si zbalila so sebou aj môj kuchynský robot Kenwood – bez neho ani na krok 😊)). A dobre som spravila, pretože v tomto recepte treba veľa šľahať a na to treba mať ozaj výkonný robot. Ten môj mi aj naváži všetky suroviny – čo sa mi tiež veľmi zišlo, lebo moja chalupová váha nemala baterky 😊.
Keď sa vajcia s cukrom a vodou našľahajú do veľkého objemu a vznikne nám nadýchaná bledá pena, pridáme mleté orechy a všľaháme ich. Napokon na túto zmes pridáme múku a preosiaty kypriaci prášok a metličkou ich zapracujeme.
Zmes na korpus nalejeme na plech, ktorý sme vymastili a vysypali múkou alebo vystlali papierom na pečenie. Uhladíme povrch a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Najprv pečieme korpus 10 minút, potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte ďalších 10 minút. (ak pečieme tortu, tá bude potrebovať v druhej fáze asi 30 minút minimálne, aby sa rovnomerne prepiekla).
Po dopečení vyberieme korpus z rúry von a necháme ho vychladnúť.
Príprava plnky na veľkonočný orechový zákusok
Následne si pripravíme plnku. Jej základom sú opäť vajíčka, ktoré celé, spolu s cukrom šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli) opäť do momentu, kým nenarastú na objeme do bledej, hustej peny. Potom túto zmes prelejeme do studenej misy a necháme ju v nej chladnúť. Keď vychladne, metličkou primiešame kakao.
V kuchynskom robote teraz trieme zmäknuté maslo, aby z neho vznikla krémová konzistencia. Keď je maslo pripravené, postupne do neho pridávame úplne vychladnutú kakaovú zmes a zašľahávame ju. Napokon zvýšime otáčky na robote a riadne vyšľaháme, aby vznikol homogénny hladký kakaový krém.
V treťom kroku ideme plniť orechový zákusok. Plát cesta rozdelíme na tri pruhy. Prvý z nich potrieme lekvárom (ja som použila malinový). Potom nanesieme asi tretinu plnky a rovnomerne ju rozotrieme po pláte cesta. Prikryjeme druhým plátom cesta a zopakujeme najprv lekvárovú vrstvu a potom vrstvu z krému. A prikryjeme posledným plátom cesta. Zvyšnou plnkou potiahneme povrch aj boky zákuska a na plnku nasypeme a prilepíme sekané opražené (a vychladnuté) lieskovce.
Orechový zákusok dáme zachladiť do chladničky, aby plnka stuhla. Takto sa bude zákusok lepšie krájať a servírovať.
Inšpirácia na slávnostné dobroty
Ešte neodchádzajte! Mám tu pre vás zopár receptov na sviatočné dobroty – slané aj sladké.
Farebné kocky s čokoládovou plnkou
Mandľový koláč so šľahačkovou plnkou
Piškótový koláč s plnkou z vaječného likéru
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.