Vianočka je obľúbené raňajkové pečivo z kysnutého cesta. Receptov nájdete veľa, ja nedám dopustiť na môj, ktorý mám od priateľov z Viedne. Darovala im ho dcéra vychýreného viedenského pekára (ktorý už dnes nežije) a ja našu vianočku podľa neho pečiem už roky. A podľa neho som okrem klasickej vianočky napiekla aj ďalšie dobroty hodné vyskúšania.
Vianočka a ďalšie recepty z vianočkového cesta od Sisters Bakery
Keď sa o recepte povie, že je výnimočný, ľudia väčšinou očakávajú nejaké netradičné ingrediencie alebo zvláštne komplikované postupy. Ale u vianočky to je prese naopak. Ingrediencie sú bežné a postup – štandardný.
V čom je ten recept teda výnimočný? Asi len v tom, ako nakombinujeme tie správne množstvá ingrediencií, ako trpezlivo cesto spracujeme a necháme vykysnúť a upečieme.
Vianočka už dávno nie je len výsadou Vianoc (aj keď pôvodne v Európe sprevádzala sviatky Všetkých svätých začiatkom novembra). Máme ju radi kedykoľvek na raňajky, na desiatu aj na olovrant. A aby sa nám nezunovala, tak mám pre vás zopár nápadov, ako si z vianočkového cesta pripraviť aj iné pečivo. Základ ostáva nezmenený – lebo načo meniť niečo, čo dobre funguje – malou úpravou buď tvaru alebo pridaním iných prísad nám však môže vzniknúť iné pečivo.
Základný recept na vianočku
Najprv sa pozrime na základný vianočkový recept.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (lepšia je múka s vyšším obsahom bielkovín – lepku, lebo cesto na vianočku je pomerne tukové a slabšie múky potom môžu spôsobovať pri pečení praskanie vianočky)
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g masla
- 80 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z 1 citróna
- Štipka soli
Plus 1 vajíčko na potieranie, kto má rád, tak takých 50 g v rume alebo vode namočených hrozienok, prípadne za hrsť mandľových lupienkov na posypanie).
Ako na to?
Do teplého mlieka dáme za lyžicu z odmeraného množstva cukru a droždie, rozmiešame ich a necháme v teple vzísť kvások. Do misy mixéra preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vanilku, kôru z citróna, žĺtky, mäkké maslo a napokon aj pripravený kvások. Začneme miesiť a keď sa všetky suroviny spoja do lepkavej hmoty, pridáme ešte vyžmýkané hrozienka (ak ich pridávame). Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok. Po vykysnutí z cesta vyformujeme 2 vianočky, dáme ich na plech s papierom a prikryté fóliou ich necháme podkysnúť, kým viditeľne nenarastú. Pred pečením ich potrieme vajíčkom a môžeme ich posypať mandľovými lupienkami. Pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
Makovky z vianočkového cesta
Ak sa vám vianočka už zunovala, alebo len máte chuť na zmenu, tak z tohto cesta si poľahky vieme pripraviť napríklad obľúbené sladké makovky. Nadýchané rožteky posypané makom. Pri príprave cesta postupujeme rovnako ako pri vianočke až po moment vykysnutia. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 16 rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme tvar podobný trojuholníku a natesno ho zrolujeme, ohneme okraje a vytvarujeme rožky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ich podkysnúť, kým viditeľne nenarastú. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celým makom a dáme piecť. Makovky sa pečú podobne ako vianočka, na 180 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
Sladký toastový chlieb z vianočkového cesta
Už ste niekedy chutnali sladký toastový chlieb? U nás možno menej bežný, ale vo Francúzku (známy ako brioška) veľmi bežný. Sladký toastový chlebík som tiež upiekla z receptu na vianočku. Z tejto dávky mi vyšli dva toastové chlebíky.
Ich príprava je veľmi jednoduchá, postupujeme ako pri vianočkovom recepte až do vykysnutia cesta. To potom vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 2 rovnaké časti, tie zľahka valčekom alebo dlaňami vytvarujeme na obdĺžnik s dĺžkou strany ako je dlhá forma na toastový chlebík a natesno ich zrolujeme. Dobre spojíme šev a smerom švom nadol vložíme bochníky do vymastenej a múkou vysypanej formy. Prikryjeme ich fóliou a necháme podkysnúť, kým cesto nenarastie asi do ¾ formy alebo aspoň na dvojnásobok. Pred pečením ho potrieme vajíčkom, narežeme na povrchu, aby počas pečenia cesto neprasklo a pečieme ho vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút. Po dopečení ho necháme krátko vo forme, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Orechovo – pomarančový veniec z vianočkového cesta
No a tretí recept je opäť trochu iný. Z cesta na vianočku som napiekla výborný orechovo – pomarančový veniec. Pôvodný recept som trochu upravila, lebo do cesta som pridávala iné prísady. Dávku som trochu zmenšila, ale postup prípravy cesta ostáva rovnaký, len s tým rozdielom, že namiesto hrozienok som do cesta pridala kandizovanú kôru z pomaranča, strúhanú pomarančovú kôru a pekanové orechy.
Tu je rozpis ingrediencií:
- 300 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 50 g pekanových orechov
- 40 g kryštálového cukru
- 30 g bravčovej masti alebo masla
- 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 2 žĺtky
- 1-2 ČL pomarančovej kôry
- ½ kocky čerstvého droždia
- Štipka soli
A ešte 150 g práškového cukru, šťava z 1 pomaranča a asi 50 g nasekaných pekanových orechov na ozdobenie.
Po vymiesení a vykysnutí cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva rovnako veľké pruhy, vygúľame ich asi na dĺžku cm a navzájom zapletieme. Zapletené cesto stočíme do kruhu, spojíme konce a orechový veniec prenesieme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme ho fóliou a necháme podkysnúť.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a do misky si pripravíme 1 vajíčko, ktoré rozmiešame. Podkysnutý orechový veniec potrieme vajíčkom a dáme ho piecť na 25 minút. Po dopečení ho ešte horúci potrieme alebo polejeme cukrovo-pomarančovou polevou (na ktorú vymiešame práškový cukor a pomarančovú šťavu dohladka). Povrch venca posypeme nasekanými pekanovými orechmi, aby sa prilepili na polevu a necháme veniec vychladnúť a polevu zaschnúť.
Toto sú moje spôsoby, ako obmieňam vianočkové cesto a pripravujem z neho aj iné dobroty než len klasickú obľúbenú vianočku. Verím, že vyskúšate aspoň niektorý z nich. Ak sa vám budú recepty páčiť, nezabudnite im dať 5 hviezdičiek.
Nech vám s nami chutí!
Ďalšie námety na iné typy vianočiek
Dnes som vám predstavila viacero námetov, ako využiť jedno a to isté vianočkové cesto na prípravu 4 druhov sladkého pečiva. Samotná vianočka sa dá však obmieňať aj chuťovo. Dá sa plniť, dá sa piecť podľa iných receptov a ja som vám na záver tohto príspevku ešte vyhľadala moje vianočkové alternatívy. Už ste ich vyskúšali?
Tekvicová vianočka (klasická vianočka zjemnená a pekne sfarbená tekvicovým pyré)
Nadýchaná banánová vianočka (banán sa veľmi dobre hodí do sladkého kysnutého cesta)
Plnená vianočka (alebo makovník a orechovník ako vianočka)
Kvásková vianočka s mandľovými lupienkami (recept pre všetkých kváskovačov)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.