Aj u vás na Vianoce nesmie chýbať vianočná štóla? Trochu sme si zaexperimentovali a pripravili sme si neskutočne jemnú a chutnú verziu tradičného vianočného pečiva. Upiekli sme si čokoládovo-pomarančové mini štóly – chutné vianočné jednohubky v sladkej podobe, ktorým nikto neodolá. Vianočná štóla ako čokoládové mini štóly od Sisters Bakery Ingrediencie: Štartér: 100 g hladkej...

Aj u vás na Vianoce nesmie chýbať vianočná štóla? Trochu sme si zaexperimentovali a pripravili sme si neskutočne jemnú a chutnú verziu tradičného vianočného pečiva. Upiekli sme si čokoládovo-pomarančové mini štóly – chutné vianočné jednohubky v sladkej podobe, ktorým nikto neodolá.

Vianočná štóla ako čokoládové mini štóly od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Štartér:

  • 100 g hladkej múky
  • 65 g teplej vody
  • 1 g sušeného droždia

 

Ovocno-orechový základ:

  • 100 g nasekaných opražených lieskovcov
  • Kôra z 1 bio pomaranča
  • Pol deci rumu
  • 1 vanilkový cukor

 

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 140 g studeného masla
  • 100 g nasekanej čokolády alebo čokoládových gombičiek
  • 30 ml teplej vody
  • 1-2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 PL medu
  • rovnako 1 PL kakaa
  • balíček sušeného droždia (asi 7 g)
  • pol ČL soli
  • + štartér
  • + ovocno-orechový základ

 

Dokončenie:

  • 100 g masla
  • Asi 200 g práškového cukru

 

Ako na to?

Večer si pripravíme štartér zmiešaním uvedených prísad a necháme ho prikrytý fóliou na kuchynskej linke až do rána.

Rovnako večer si do misky dáme nasekané opražené lieskovce, pridáme k ním nastrúhanú kôru z jedného väčšieho vio pomaranča, vanilkový cukor a zalejeme to rumom. Dobre premiešame a prikryté necháme na kuchynskej linke až do rána.

Pokračovanie ráno

Ráno si do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, dáme vodu, sušené droždie, 1 lyžicu cukru, 1 vajce, 1 lyžicu medu a metličkou všetko spolu rozhabarkujeme. Pridáme preosiatu hladkú múku, preosiate kakao, soľ a štartér (ktorý nám od večera pekne vykysol) a miesime asi 8 minút – najprv pomaly, po dvoch minútach rýchlejšie. Miesením sa z lepkavého cesta stane guľa, ktorá sa odlepuje od okrajov misy.

Vtedy po troche pridávame studené maslo – aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho pobúchať valčekom na vaľkanie. Keď postupne zapracujeme do cesta celé maslo, cesto nám zmäkne a trochu zlepkavie.

Do dobre premieseného cesta pridáme čokoládové kúsky a ovocno-orechový základ. Ešte krátko všetko premiesime, aby sa prísady dobre zapracovali do cesta. Prikryté fóliou ho necháme v teple 15 minút podkysnúť. Potom ho stierkou v mise trochu poprekladáme a zas ho necháme 15-20 min. odpočívať. Toto zopakujeme ešte 2-3 razy. Vďaka prekladaniu bude cesto nadýchané a bublinkové.

Poprekladané cesto teraz necháme pol hodinu až hodinu odpočívať a kysnúť.

Proces pečenia

Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky o čosi väčšie ako vlašský orech a mokrými rukami ich kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujeme malé bochníčky (pokojne aj nepravidelné) a poslednýkrát ich necháme 15 minút prikryté fóliou na plechu podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, vložíme do nej plech s mini štólami a pečieme ich asi 20-25 minút.

Hneď po dopečení ich veľkoryso potrieme roztopeným maslom a bohato ich poprášime práškovým cukrom. Necháme ich vychladnúť.

Vianočná štóla je vďaka spôsobu prípravy trvanlivým pečivom. Inými slovami, môžete si ju napiecť už začiatkom decembra a správne uskladnená vám vydrží až do Vianoc. Rovnako to platí aj pre tieto čokoládové mini štóle. Ak ich upečiete dopredu, odporúčam uchovávať ich zabalené v potravinárskej fólii a v krabičke.

Tradičná vianočná štóla

Ak ste skôr za tradičnú vianočnú štólu pečenú vo väčšom bochníku, s hrozienkami, orieškami a kandizovaným ovocím, máme výborný recept. Nájdete ho v knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Okrem receptu sa v knihe dočítate, akú históriu má tento tradičný sýty vianočný koláč.

Takmer zabudnuté recepty 2

Spolu 71 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré doprevádzajú príbehy z kulinárnej histórie, nájdete v našej druhej knihe. Tá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, kde majú radi poctivé domáce dobroty, kde nechcú zabudnúť na recepty po babičkách a kde si radi prečítajú aj milé príbehy, ktoré dokresľujú vznik týchto receptov, ktoré odolali času.

Knižku Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete hneď teraz objednať za výhodnú cenu na našej stránke pre seba alebo pre niekoho blízkeho.

Ďakujeme za vašu priazeň a podporu.

tradičná vianočná štóla
tradičná vianočná štóla

 

Leave a Reply