Aj u vás na Vianoce nesmie chýbať vianočná štóla? Trochu sme si zaexperimentovali a pripravili sme si neskutočne jemnú a chutnú verziu tradičného vianočného pečiva. Upiekli sme si čokoládovo-pomarančové mini štóly – chutné vianočné jednohubky v sladkej podobe, ktorým nikto neodolá.
Vianočná štóla ako čokoládové mini štóly od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Štartér:
- 100 g hladkej múky
- 65 g teplej vody
- 1 g sušeného droždia
Ovocno-orechový základ:
- 100 g nasekaných opražených lieskovcov
- Kôra z 1 bio pomaranča
- Pol deci rumu
- 1 vanilkový cukor
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 140 g studeného masla
- 100 g nasekanej čokolády alebo čokoládových gombičiek
- 30 ml teplej vody
- 1-2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 PL medu
- rovnako 1 PL kakaa
- balíček sušeného droždia (asi 7 g)
- pol ČL soli
- + štartér
- + ovocno-orechový základ
Dokončenie:
- 100 g masla
- Asi 200 g práškového cukru
Ako na to?
Večer si pripravíme štartér zmiešaním uvedených prísad a necháme ho prikrytý fóliou na kuchynskej linke až do rána.
Rovnako večer si do misky dáme nasekané opražené lieskovce, pridáme k ním nastrúhanú kôru z jedného väčšieho vio pomaranča, vanilkový cukor a zalejeme to rumom. Dobre premiešame a prikryté necháme na kuchynskej linke až do rána.
Pokračovanie ráno
Ráno si do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, dáme vodu, sušené droždie, 1 lyžicu cukru, 1 vajce, 1 lyžicu medu a metličkou všetko spolu rozhabarkujeme. Pridáme preosiatu hladkú múku, preosiate kakao, soľ a štartér (ktorý nám od večera pekne vykysol) a miesime asi 8 minút – najprv pomaly, po dvoch minútach rýchlejšie. Miesením sa z lepkavého cesta stane guľa, ktorá sa odlepuje od okrajov misy.
Vtedy po troche pridávame studené maslo – aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho pobúchať valčekom na vaľkanie. Keď postupne zapracujeme do cesta celé maslo, cesto nám zmäkne a trochu zlepkavie.
Do dobre premieseného cesta pridáme čokoládové kúsky a ovocno-orechový základ. Ešte krátko všetko premiesime, aby sa prísady dobre zapracovali do cesta. Prikryté fóliou ho necháme v teple 15 minút podkysnúť. Potom ho stierkou v mise trochu poprekladáme a zas ho necháme 15-20 min. odpočívať. Toto zopakujeme ešte 2-3 razy. Vďaka prekladaniu bude cesto nadýchané a bublinkové.
Poprekladané cesto teraz necháme pol hodinu až hodinu odpočívať a kysnúť.
Proces pečenia
Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky o čosi väčšie ako vlašský orech a mokrými rukami ich kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujeme malé bochníčky (pokojne aj nepravidelné) a poslednýkrát ich necháme 15 minút prikryté fóliou na plechu podkysnúť.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, vložíme do nej plech s mini štólami a pečieme ich asi 20-25 minút.
Hneď po dopečení ich veľkoryso potrieme roztopeným maslom a bohato ich poprášime práškovým cukrom. Necháme ich vychladnúť.
Vianočná štóla je vďaka spôsobu prípravy trvanlivým pečivom. Inými slovami, môžete si ju napiecť už začiatkom decembra a správne uskladnená vám vydrží až do Vianoc. Rovnako to platí aj pre tieto čokoládové mini štóle. Ak ich upečiete dopredu, odporúčam uchovávať ich zabalené v potravinárskej fólii a v krabičke.
Tradičná vianočná štóla
Ak ste skôr za tradičnú vianočnú štólu pečenú vo väčšom bochníku, s hrozienkami, orieškami a kandizovaným ovocím, máme výborný recept. Nájdete ho v knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Okrem receptu sa v knihe dočítate, akú históriu má tento tradičný sýty vianočný koláč.
Spolu 71 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré doprevádzajú príbehy z kulinárnej histórie, nájdete v našej druhej knihe. Tá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, kde majú radi poctivé domáce dobroty, kde nechcú zabudnúť na recepty po babičkách a kde si radi prečítajú aj milé príbehy, ktoré dokresľujú vznik týchto receptov, ktoré odolali času.
Knižku Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete hneď teraz objednať za výhodnú cenu na našej stránke pre seba alebo pre niekoho blízkeho.
Ďakujeme za vašu priazeň a podporu.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.