Madlenky sú francúzske maslové pečivo, ktoré tam podávajú na raňajky alebo ku kávičke. Sú vyrobené z maslového cesta s vyšším pomerom vajec a vďaka tomu sú veľmi jemné a lahodné. Typickou črtou pravých madleniek je “prasknutý krater” na spodnej strane. Aj keď by sa možno na prvý dojem zdalo, že sú to nepodarky, tento malý “defekt” nesmie na madlenkách cháýbať. A ja vám v mojom recepte prezradím, ako ho zaručene docieliť.
Višňové madlenky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 40 g lyofiziovaných višní Brix
- 3 vajíčka
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
Na polevu:
Asi 200 g práškového cukru, šťava z 1 menšieho citróna, za hrsť lyofilizovaných višní
Ako na to?
V prvom kroku roztopíme maslo v kastróliku. Kým sa maslo zahrieva, my zatiaľ vyšľaháme celé vajcia s cukrom do bledej peny a pomaly do nich za stáleho šľahania prilievame roztopené maslo. Pomalým prilievaním sa vajcia postupne temperujú a nezrazia sa.
Teraz na celú zmes pridáme múku premiešanú s kypriacim práškom, soľou a rozomletými lyofilizovanými višňami, gumenou varechou premiešame a dáme do chladničky stuhnúť. Tento krok je dôležitý na to, aby sme dosiahli vyššie spomínané prasknutie spodnej strany madleniek. Cesto môžeme v chladničke chladiť minimálne hodinu, pokojne však aj do druhého dňa.
Pred pečením postupujeme nasledovne: formu na madlenky vytrieme maslom, vysypeme múkou a do formičiek naporciujeme stuhnuté cesto pomocou zdobiaceho vrecka bez špičky. Keďže je cesto tuhé, pôjde to trochu ťažšie, ale majme na mysli, že netreba presne vyplniť formičky, stačí len jednoducho naporciovať primerané množstvo cesta, ktoré sa počas pečenia roztečie a pekne vyplní otvor formičky.
Madlenky dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 7 minút, potom rúru vypneme a necháme madlenky dôjsť ďalších asi 8 minút (ja soom robila väčšie madlenky, pri manších formičkách odporúčam skrátiť čas pečenia alebo odsledovať potrebný čas pečenia na prvej várke).
Z tejto dávky som upiekla 24 veľkých višňových madleniek.
Po dopečení ich ozdobíme polevou, na ktorú premiešame cukor s rozmrvenými lyo višňami, pridáme citrónovú šťavu a vymiešame dohladka. Polevou obliate madlenky potom necháme na mriežke zaschnúť.
Drobné sladké pečivo
Ak ste už niekedy vyskúšali madlenky, verím, že vás nalákam aj na tento môj nový recept na višňové. Ale rovnako za vyskúšanie stoja aj ďalšie dobroty. Vybrala som pre vás dnes “zmes” receptov na drobné sladké pečivká, ako stvorené na desiatu alebo k poobednej kávičke.
Židovské makové rožky rugelach
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.