zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
V rámci našich citrónových receptov máme pre vás spôsob, ako využiť citrónový krém, tzv.lemon curd. Upečte si tento chutný zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou, ak vás už nudia klasické koláče. Niekedy stačí malá obmena (napr.v podobe nápaditej plnky) a hneď máte na stole novú dobrotu. A nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutí. Zapletaný...

V rámci našich citrónových receptov máme pre vás spôsob, ako využiť citrónový krém, tzv.lemon curd. Upečte si tento chutný zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou, ak vás už nudia klasické koláče. Niekedy stačí malá obmena (napr.v podobe nápaditej plnky) a hneď máte na stole novú dobrotu. A nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutí.

Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 320 g hladkej múky, plus trochu múky na dosýpanie
  • 50 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2-3 PL bieleho jogurtu
  • 60 g mäkkého masla
  • 1 rozšľahané vajce do cesta
  • 1 rozšľahané vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

 

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo mletej pravej vanilky
  • 1/3 dávky citrónového krému (viď náš recept na Citrónový krém)

 

Ako na to?

  • Všetky suché ingrediencie dáme do veľkej misy a premiešame varechou.
  • Pridáme biely jogurt, mäkké maslo a rozšľahané vajce a vymiesime vláčne, pružné a nelepivé cesto.
  • Ak máte mixér, mieste v ňom, ináč vám to miesenie môže trvať asi 15 minút J.
  • V prípade potreby prisypávame po troške ešte múku, aby sa cesto nelepilo.
  • Vymiesené cesto dáme prikryté kysnúť na teplé miesto, kým nezdvojnásobí objem.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 1-1.5 cm. Na pracovnej doske si ho dáme zvisle (t.j.užšia strana obdĺžnika bude hore a dole, po bokoch budú dlhšie strany), jemne si na ňom naznačíme tri zvislé tretiny. Bočné tretiny narežeme na centimetrové pásiky, ako to vidno na obrázku.
  • Tvaroh zmiešame s cukrom a vanilkou do jemna. Natrieme ho na strednú tretinu cesta s tým, že na vrchu aj na spodu necháme asi 2 cm cesta bez plnky. Na tvaroh natrieme v tenšej vrstve citrónový krém. Ľavú a pravú tretinu cesta a podľa nákresu pletieme vrkoč.
  • Upletený vrkoč necháme na plechu na papieri na pečenie ešte aspoň pol hodinu podkysnúť.
  • Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa nám koláč nezačne farbiť do zlatohneda.
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Dali by ste si dobrý kysnutý koláč? Ak ešte stále váhate, máme pre vás aj ďalšie recepty:

Makovník a orechovník ako vianočka

Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou

Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Prekladaný bryndzový koláč

Kysnuté čučoriedkové uzly

Leave a Reply