Zemiakové tyčinky sú šikovným receptom na oslavy, na posedenia a vlastne na kedykoľvek máme chuť na domáci zájedok k nápojom. Príprava je veľmi jednoduchá a mne sa na nich najviac páči to, že sú zemiakové. Robím ich vždy, keď mi ostanú z predošlého dňa zemiaky, ktoré už nikto nechce jesť. Okrem tyčiniek môžeme z tohto tvárneho cesta formovať napríklad aj praclíky. Toto je ináč skvelý recept aj na silvevstrovské oslavy.
Zemiakové tyčinky
Na tyčinky:
- 180 g nastrúhaných, v šupke uvarených zemiakov
- 180 g polohrubej múky
- 100 g bravčovej masti
- 1 dobrá ČL soli
- Na špičku lyžičky kypriaceho prášku
Na potieranie a posýpanie:
- 1 vajce
- Celý mak (prípadne sezamové semička, mletá rasca, mletá červená paprika a pod.)
Ako na to?
Tak poďme sa do toho pustiť. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom k nim prisypeme polohrubú múku, čajovú lyžičku soli a napokon aj za štvrť lyžičky kypriaceho prášku. Napokon pridáme bravčovú masť a lyžicou začneme spracovávať cesto. Keď sa suché a mokré prísady začnú spájať, domiesime cesto ručne, kým nie je kompaktné, hladké a bez hrudiek. Toto cesto nemusí odpočívať, rovno po vymiesení ho môžeme spracovávať do želaných tvarov.
Ja som mala chuť na tyčinky. Cesto som vytvarovala do okrúhleho disku a ten som rozdelila na 16 rovnomerných trojuholníkov (ako pizzu). Z každého kúska cesta som na pomúčenej pracovnej doske vyšúľala dlhé tyčinky tak, aby sa mi zmestili na plech. Poukladala som ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potom som ich potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala celým makom a dala piecť do vopred vyhriatej rúry. Zemiakové tyčinky pečieme na 200 stupňoch teplovzdušného režimu (vrtuľa) asi 15 minút, kým sa nezafarbia do zlatista. Odporúčam, odsledujte si to, lebo dĺžka pečenia závisí od vašej rúry ale napokon aj od veľkosti – hrúbky tyčiniek (alebo iných tvarov).
Upečené zemiakové tyčinky necháme na plechu úplne vychladnúť. Podávame ich k nápojom, chutia ale aj ako zájedok k hustým polievkam.
Slané dobroty na Silvestra
Áno, je jednoduchšie kúpiť čipsy a oriešky. Ja mám ale rada čerstvo napečené domáce “slanosti”, ktoré vždy všetkým chutili. Tieto recepty nie sú vôbec komplikované a verte mi, že sa oplatí zainvestovať trochu úsilia a času do domácich dobrôt:
Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.