Zemiakové žemle, ktoré vám v tomto recepte predstavujem, som napiekla z univerzálneho zemiakového kysnutého cesta. Varené strúhané zemiaky sa do kysnutého cesta veľmi dobre hodia. Zanechávajú ho vláčnejšie a takto pripravené cesto len tak ľahko nevyschne. Podľa tohto základnúho receptu si môžete napiecť nielen zemiakové žemle, ale aj iné druhy pečiva, slané záviny alebo slané koláče na plech. Nechám to na vašej fanzázii. Vyskúšajte však určite aj tieto chutné žemličky na raňajky alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.
Zemiakové žemle od Sisters Bakery
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 275 ml teplého mlieka
- 100 g v šupke uvarených strúhaných zemiakov
- 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom alebo rastlinným tukom)
- 2 zarovnané ČL soli
- 1 zarovnané ČL cukru do kvásku
- ½ kocky čerstvého droždia (asi 20 g)
Na potieranie:
- 1 vajce
- Prípadne trochu mletej rasce na posýpanie
Ako na to?
Do teplého mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a rozmiešame, aby sa všetko rozpustilo. Na teplom mieste necháme vzísť kvások, kým sa na povrchu mlieka nespravia bublinky alebo trhlinky.
Potom sem prisypeme hladkú (alebo polohrubú) múku, soľ, pridáme v šupke uvarené zemiaky, ktoré sme po vychladnutí ošúpali a nastrúhali a napokon aj masť. Z týchto prísad vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto ešte zľahka ručne premiesime a potom ho prikryté fóliou necháme v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Po vykysnutí zemiakové cesto vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na 16 približne rovnakých kúskov. Každý kúsok teraz osobitne spracujeme. Najprv ho vyvaľkáme na podlhovastý ovál – obdĺžnik a ten preložíme na tretiny ako list do obálky. Otočíme ho o 90 stupňov a vyvaľkáme ho opäť na podlhovastý ovál. Ten natesno zavinieme do šulčeka, položíme ho švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď zavinieme všetkých 16 kúskov cesta, prikryjeme ich fóliou a necháme podkysnúť – kým viditeľne nenarastú.
Rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Zemiakové žemličky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ich posypať napríklad mletou rascou ako ja – alebo aj sezamom, ľanovými semiačkami a pod.
Pečieme ich do zlatohneda, asi 25 minút.
Po dopečení necháme zemiakové žemličky vychladnúť.
Domáce kysnuté pečivo
Pre milovníkov domáceho pečiva som vybrala spomedzi mojich receptov zopár favoritov, ktorých sa oplatí vyskúšať. Stačí si predstaviť ráno, kedy vás uvíta vôňa doma napečeného čerstvého pečiva :-). Verím, že som vás namotivovala k pečeniu. Vyskúšajte dnešné zemiakové žemličky alebo si vyberte z receptov nižšie:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.