Košíčky s gaštanovou plnkou
Košíčky s gaštanovou plnkou
Košíčky s gaštanovou plnkou

Košíčky z krehkého cesta, plnené gaštanovou plnkou so šľahačkou sme raz napiekli na jednu našu oslavu. Okrúhlu :-). V našej rodine máme veľa odborníkov na pečenie a keď sme videli ich spokojné pohľady, vedeli sme, že tieto koláčiky sa nám podarili. A odvtedy, keď príde sezóna gaštanov, okrem pečených očmudených si och vychutnáme aj v tejto milej podobe. Pečte s nami, košíčky s gaštanovou plnkou na vás čakajú.

Kakaové košíčky s gaštanovou plnkou a šľahačkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na košíčky:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilky, 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vajce

 

Na plnku:

  • 250 g gaštanového pyré alebo uvarených, rozmrvených a horúcou vodou obarených gaštanov
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 150 g šľahačkovej smotany

 

Na ozdobenie:

  • 100 g šľahačkovej smotany
  • Prípadne nastrúhaná horká čokoláda

 

Ako na to?

  • Všetky prísady na košíčky zmiešame v mise a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočívať. Ideálne však je pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho cez noc v chladničke.
  • Hotové cesto natlačíme do formičiek na košíčky (ak nemáte, rovnako dobre vám poslúži napríklad aj plech na minimuffiny a podobne) a dáme piecť na 180 stupňov asi 12 minút do zlatista.
  • Necháme vychladnúť a potom vyklopíme z formičiek.
  • Na krém necháme v malom kastróliku zovrieť šľahačku a zalejeme ňou na kúsky nakrájanú čokoládu a rozdrobené gaštanové pyré. Riadne rozmiešame do hladka a necháme v chladničke úplne vychladnúť. Chladnutím krém trochu stuhne a prestane byť tekutým.
  • Riadne vychladnutý krém vyšľaháme mixérom na tuhý krém, naplníme ho do zdobiaceho vrecka a plníme ním košíčky (pre vylepšenie môžeme košíčky pred nanesením krému vytrieťroztopenou čokoládou).
  • Košíčky dozdobíme vyšľahanou šľahačkou a postrúhanou čokoládou.
  • Z tejto dávky nám vyšlo asi 40 menších košíčkov. Košíčky sa dajú napiecť kľudne aj niekoľko dní vopred a plniť až neskôr. Hotové sa dajú zmraziť (bez šľahačkovej ozdoby).

 

Ak pripravujete pohostenie pre viacerých ľudí, vsaďte na drobné koláčiky:

Karamelovo čokoládové mini tartletky

Bezlepkové orieškové tortičky

Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou a čokoládou

Opitý Izidor ako mini koláčiky

Parížske rožky

Malinové košíčky

Leave a Reply