Chrumkavé žemličky z kvásku
Chrumkavé žemličky z kvásku
Chrumkavé žemličky z kvásku

Kváskovanie nás baví už nejaký ten čas. Chrumkavé žemličky sú jedným z receptov, na ktorý sme prišli počas našich kváskovacích pokusov a musíme povedať, že aj keď nad nimi strávite trochu viac času ako je bežné, výsledkom sú úžasné domáce žemle, pečivká, či ako ich nazveme. Na povrchu chrumkavé (aj na druhý deň) a vo vnútri výdatné a mäkké. Z jednej dávky nám ich vyšlo desať a do druhého dňa boli do jednej zjedené. Skúste si nabudúce, keď budete piecť napríklad kváskový chlieb, odložiť bokom 100 g rozkvasu a vyskúšajte tieto skvelé kváskové žemličky.

 

Chrumkavé žemličky z kvásku od Sisters Bakery

Ingrediencie:

500 g hladkej múky

100 g rozkvasu

1 ČL soli

1 ČL jačmenného sladu (môžete namiesto neho použiť napríklad med)

1 vajce

20 g oleja (asi 1 PL)

150 -170 ml vlažnej vody

hrubozrnná soľ na posypanie

Ako na to?

  • Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme rozšľahané vajce, olej,  lyžičku sladu, 100 g rozkvasu (rozkvas sme si pripravili aspoň 12 hodín vopred tak, že sme zmiešali materský kvások so 100 g múky a 100 g vody a nechali postáť a nakvasiť. Odobrali sme potrebných 100 g rozkvasu a zvyšný rozkvas sme vrátili späť do chladničky).
  • Všetky ingrediencie potom miešame najlepšie pomocou mixéra asi 20 minút, kým sa cesto neodlepuje od okrajov misy a je na povrchu hladké, bez vytvárania trhlín.
  • Cesto ručne krátko premiesime, vrátime späť do misy, prikryjeme igelitovým sáčkom a necháme pri izbovej teplote kysnúť aspoň do zdvojnásobenia objemu. Rátajte s tým, že to bude trvať niekoľko hodín (u nás to boli počas príjmeného jarného dňa asi 4 hodiny).
  • Vykysnuté cesto premiesime na ľahko pomúčenej pracovnej doske, rozdelíme ho na 10 rovnakých bochníčkov (my sme ich vážili, jeden bochník mal asi 85 g). Každý bochníček premiesime a vyformujeme z neho guľku. Necháme prikryté čistou utierkou podkysnúť aspoň pol hodinu.
  • Podkysnuté žemličky poukladáme na plech s papierom, dáme rozohriať rúru na 230-240 stupňov (ideálne v parnom režime, ak vaša rúra parný režim nemá, dajte na dno napríklad misu z jenského skla naplnenú vodou, ktorá vám bude v teple generovať paru). Kým sa rúra rozohreje, žemličky ešte pekne podkysnú.
  • Tesne pred pečením ich môžeme žiletkou narezať, pokropíme ich vodou (používame na to klasický rozprašovač na vodu), posypeme hrubozrnnou soľou a pečieme na 230 stupňoch asi 15-17 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť, aby sa správne dopiekla striedka.

Pozrite si aj ďalšie naše recepty na domáce pečivá a tradičné koláčiky:

Kváskové rožky s tekvicou

Mliečne medové pečivká pre deti

Pivný chlieb

Žĺtkové jarné rezy

 

 

 

Leave a Reply