Kategória receptov: <span>koláče</span>

Home / koláče
Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta
Recept

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta

Osie hniezda sa bežne pripravujú z kysnutého cesta. Ja som dnes zarobila kysnuté zemiakové cesto. Zemiak kysnutému cestu veľmi pristane. Okrem toho, že v ňom drží vlhkosť a koláč tým pádom neobschne, pomáha aj jeho jemnosti a vláčnosti. Podľa tohto základného kysnutého zemiakového cesta si okrem závinu môžete pripraviť aj iné kysnuté dobroty – ovocné koláče, pečené buchty, dukátové...

Vianočka a ďalšie recepty z vianočkového cesta
Recept

Vianočka a ďalšie recepty z vianočkového cesta

Vianočka je obľúbené raňajkové pečivo z kysnutého cesta. Receptov nájdete veľa, ja nedám dopustiť na môj, ktorý mám od priateľov z Viedne. Darovala im ho dcéra vychýreného viedenského pekára (ktorý už dnes nežije) a ja našu vianočku podľa neho pečiem už roky. A podľa neho som okrem klasickej vianočky napiekla aj ďalšie dobroty hodné vyskúšania.

Židovské rožky s makom  rugelach
Recept

Židovské rožky s makom rugelach

Dnes si upečieme rugelach, Tieto židovské rožky bez kysnutia piekli pôvodne aškenázsky Židia na sviatky ako Hanukkah alebo Rosh ha-Schana. Typicky sa plnia makovou plnkou, výborne však chutia aj s orechovou. Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju každý.

Makový koláč z krehkého cesta na Vianoce
Recept

Makový koláč z krehkého cesta na Vianoce

Upečte si tento jednoduchý ale veľmi dobrý makový koláč z krehkého cesta. Piekla som ho vo vysielaní Telerána v Markíze v rámci mojej jesennej školy pečenia a všetkým veľmi chutil. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Poďte si pozrieť recept a verím, že dostanete chuť ho vyskúšať.

Grilovaný marcipánový koláč
Recept

Grilovaný marcipánový koláč

Vedeli ste, že tento marcipánový koláč sa nepečie, ale griluje? Áno, dobre čítate – tenká vrstva po tenkej vrstve sa krátko griluje, až kým neminieme celé cesto a hotový koláč potom už len nakrájame a ozdobíme, ako sa nám páči. Ja som trojuholníky koláča poliala čokoládovou polevou a dozdobila mandľovými lupienkami. Vyskúšajte ho, je chutný,...

Moravské koláče
Recept

Moravské koláče

Z môjho univerzálneho kysnutého cesta si poľahky pripravíme aj tieto moravské koláče. Niekde ich nazývajú aj moravské svadobné koláče alebo svadobné koláčiky. Nech je ako chce, dôležité je, aby chutili. Tieto koláčiky sú dvakrát plnené, raz hustým slivkovým lekvárom a potom ešte tvarohovou plnkou. A aj vďaka tomu sú tak jedinečné a chutné. Poďte vyskúšať...

Medový koláč medovik
Recept

Medový koláč medovik

Medovik je ukrajinský medový koláč alebo medová torta, ktorú u mňa piekla moja kamarátka Svetlana. Pozvala som ju jedného dňa, že spolu niečo napečieme a navaríme. Kým ona piekla, ja som navarila na obed perkelt. Spravili sme si tak pekný gurmánsky deň a obom nnám chutilo. Svetlanin recept je jednoduchý a výsledok? Úžasne mäkký a...

Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly
Recept

Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly

Ako stvorené na jeseň sú tieto mäkké a voňavé kardamómové škoricové uzly z brióškového cesta. Dokonalé pečivo na raňajky alebo ku kávičke a dobrej knižke. Vďaka brióškovému cestu sú veľmi jemné a aj na druhý deň ostávajú mäkkučké. Poďte si pozrieť môj recept, kde vám vysvetlím, ako na to.

Môj najobľúbenejší brownies recept
Recept

Môj najobľúbenejší brownies recept

Tento môj obľúbený brownies recept je jednoduchý a dokáže ho napiecť aj moja dcéra. Nepečiem ho často, ale keď nám náhodou príde náhla chuť na niečo silno čokoládové, tak určite po ňom siahnem. Je poctivo čokoládový a ja do cesta pridávam aj nasekané vlašské orechy. A keď chcem z neho spraviť trochu slávnostnejšiu verziu, tak...

Jednoduché pagáče s tekvicou
Recept

Jednoduché pagáče s tekvicou

Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy ich raz-dva vykrojíme a upečieme. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné.