Nech sa deje, čo sa deje, medovníky na Vianoce musia byť. Každý rok sme ešte ako malé s maminkou piekli medovníky a pravdupovediac, nie vždy sa vydarili. Občas sa rozliali a tvary ostali neforemné až škaredé, ale to nám nevadilo. Tešili sme sa na to, ako ich budeme najprv ozdobovať a potom jesť. Prešlo pár rokov (až desaťročí) a dnes pečieme medovníkmi vo vlastných domácnostiach spolu s našimi deťmi. A história sa opakuje, deti sa radi zapájajú, miesia cesto, baví ich vykrajovať, ozdobovať a najmä jesť. Podarilo sa nám však nájsť recept, ktorý má svoju kvalitu. Medovníčky držia tvar a hneď po upečení sú mäkké a vhodné na jedenie. A dnes sa oň s vami podelíme. Inšpirovali sme sa receptom pani Brýdovej.
Hneď mäkké vianočné medovníky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 5 PL tekutého medu
- 100 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
- 2 celé vajcia
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL kypriaceho prášku
- 1 rozšľahané vajce na potretie
Na polevu:
- 1 bielok
- 140 g preosiateho práškového cukru
- 1 ČL zemiakového škrobu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Ako na to?
- V mise premiešame riadne suché prísady (múku, cukor, korenia, sódu a kypriaci prášok).
- Pridáme mäkké maslo alebo tuk, med, rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhé, nelepivé cesto. Určite nepridávame múku, maximálne tak na pomúčenie pracovnej dosky a cesto radšej dlhšie spracovávame.
- Vypracované cesto zbalíme do potravinovej fólie a ako to už pri medovníkoch býva zvykom, necháme ho aspoň 12 hodín odpočívať a „zrieť“ v chladničke.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky.
- Pečieme pri 170 stupňoch v rozohriatej rúre asi 10 minút. Nepečte dlhšie, aby medovníky príliš nevyschli.
- Hneď po dopečení, ešte horúce, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vajce sa na horúcich medovníkoch ešte dopečie a medovníky ostanú krásne lesklé – toť malý trik pani Brýdovej.
- Vychladnuté medovníky zdobíme bielou zmesou, ktorú sme si vyrobili riadnym vymiešaním uvedených štyroch ingrediencií na polevu – viď recept. Odstrihneme malú špičku na sáčku, naplníme ho zmesou a zdobíme. Ak sa nám nechce, môžeme na medovníky ešte pred pečením dať polovičky orechov alebo rôzne semiačka.
U nás na Vianoce nesmú chýbať ani tieto maškrty:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.