venčeky z odpaľovaného cesta
venčeky z odpaľovaného cesta
venčeky z odpaľovaného cesta
venčeky z odpaľovaného cesta
venčeky z odpaľovaného cesta
My to stále hovoríme. Človek vyskúša sto receptov, kadejaké novinky, výstrelky, módne veci, ale napokon sa aj tak rád vráti ku klasike. Takou klasikou sú pre nás vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta. Ak ste sa doteraz neodvážili na odpaľované koláčiky, skúste to. Nie je to tak ťažké, ako mýty hovoria. Odpaľované cesto si pripravíte celkom...

My to stále hovoríme. Človek vyskúša sto receptov, kadejaké novinky, výstrelky, módne veci, ale napokon sa aj tak rád vráti ku klasike. Takou klasikou sú pre nás vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta. Ak ste sa doteraz neodvážili na odpaľované koláčiky, skúste to. Nie je to tak ťažké, ako mýty hovoria. Odpaľované cesto si pripravíte celkom rýchlo a ak budete dodržiavať recept a inštrukcie o pečení, nemáte sa čoho báť. Klasika je klasika a na vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta nikto nepovie nie.

Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:    

Na cesto:

  • 300 ml vody
  • 150 g masla (môžete nahradiť aj rastlinným tukom, napr.kokosovým)
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • Pol ČL soli

 

Na plnku:

  • ½ l mlieka
  • 1 Zlatý Klas
  • 1 zarovnaná PL kukuričného škrobu
  • 2 ČL vanilky
  • 180 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • Práškový cukor na posypanie

  

Ako na to?

  • Do hrnca dáme variť vodu, soľ a tuk, kým sa tuk nerozpustí a zmes nezačne vrieť.
  • Vriacu zmes dáme bokom z ohňa a prisypeme múku. Varechou hneď miešame, až sa nám vytvorí kašovitá zmes, ktorú vrátime späť na sporák a za stáleho energického miešania krátko povaríme, kým sa nám cesto „neodpaľuje“ od dna hrnca, t.j., keď zamiešate kašu varechou, ostane vám brázda a vy vidíte dno hrnca.
  • Odstavíme a necháme úplne vychladnúť, počas chladnutia občas premiešame, lebo tuk sa môže začať oddeľovať od cesta.
  • Do vychladnutej zmesi po jednom zašľaháme mixérom vajcia. Vznikne nám trochu lepkavá, ale hladšia zmes.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie zdobiacim vreckom nanášame venčeky. Pokropíme ich vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 10 minút. Po 10 minútach pootvoríme dvere rúry a strčíme medzi ne rúčku z varechy a venčky pečieme ˇpri pootvorených dvierkach ďalších 20-23 minút.
  • Upečené venčeky necháme úplne vychladnúť, potom ich prerežeme pozdĺžne na polovicu a plníme krémom.
  • Na krém si zmiešame škrob a Zlatý klas asi s 200 ml mlieka. Zvyšné mlieko dáme variť spolu s vanilkou.
  • Do vriaceho mlieka nalejeme pudingovú zmes a varíme do zhustnutia.
  • Mäkké maslo vymiešame s práškovým cukrom do hladkého nadýchaného krému a po lyžiciach pridávame a primiešavame vychladnutý puding a rum.
  • Hotové venčeky z odpaľovaného cesta  posypeme práškovým cukrom. Ak ich náhodou hneď všetky nezjete, v chladničke vydržia asi 3-4 dni.

Z odpaľovaného cesta sa dá upiecť všeličo. Sladké aj slané. V našom archíve máme zatiaľ len sladké dobroty, tak sa inšpirujte:

Karamelové veterníky ako z cukrárne

Paris Brest s arašidmi

Odpaľované šišky

Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou (aj bezlepková verzia)

 

Leave a Reply