Kváskový cmarový chlieb
Kváskový cmarový chlieb
Dnes po dlhšej dobe ďalší kváskový recept. Kváskový cmarový chlieb s prímesou celozrnnej múky nám doma všetkým veľmi chutil. Chlebík sa krásne pri kysnutí nafúkol, vďaka trojnásobnému prekladaniu sa v ňom porobili ukážkové oká a o tom, že super chutí, ani netreba hovoriť. Ak ste fanúšikmi slow-cookingu a bakingu, inými slovami povedané, ak vám nevadí...

Dnes po dlhšej dobe ďalší kváskový recept. Kváskový cmarový chlieb s prímesou celozrnnej múky nám doma všetkým veľmi chutil. Chlebík sa krásne pri kysnutí nafúkol, vďaka trojnásobnému prekladaniu sa v ňom porobili ukážkové oká a o tom, že super chutí, ani netreba hovoriť. Ak ste fanúšikmi slow-cookingu a bakingu, inými slovami povedané, ak vám nevadí počkať si na kvalitu trochu dlhšie, tak tento recept určite vyskúšajte. Z dávky v našom recepte vám vyjdu dva asi polkilové bochníky.

Cmarový chlieb z kvásku od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 550 g hladkej pšeničnej múky
  • 150 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 Čl chlebového korenia
  • 250 g ražného rozkvasu
  • 250 ml cmaru (alebo kefíru či acidka)
  • 150 ml vody

 

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme rozkvas. Ten bude „zrieť“ niekoľko hodín, preto odporúčame zarobiť ho napríklad neskôr večer a ráno bude pripravený a správne rozkvasený na použitie do receptu. Rozkvas pripravíme tak, že zamiešame rovnaké množstvo vody a ražnej múky (125 g vody a 125 g múky) a pridáme k nim celý objem kvásku, ktorý máme. Týmto spôsobom si nielen pripravíme rozkvas, ale aj riadne dokŕmime kvások, ktorý bude bez problémov presperovať týždeň, prípadne aj dlhšie v chladničke.
  • Z pripraveného rozkvasu potom odoberieme 250 g. Zvyšok vrátime späť do chaldničky – je to náš dokŕmený kvások.
  • K rozkvasu pridáme hladkú pšeničnú múku, celozrnnú múku, soľ, chlebové korenie (ak nemáme, môžeme dať len mletú rascu), ďalej kefír a vodu.
  • Mixérom miesime minimálne 10 minút, kým sa cesto nezačne odliepať od okrajov misy a na porvchu ostáva hladké. Potom cesto ešte krátko premiesime ručne na jemne pomúčenej doske, vrátime ho do misy, prikryjeme fóliou a necháme ho asi dve hodiny kysnúť.
  • Po tomto čase ho vyberieme na pracovnú dosku, povyťahujeme ho, koľko nám priestor dovolí (podobne ako keď naťahujeme štrúdľové cesto) a zbalíme ho dokopy. Takto ho necháme ďalej pod fóliou kysnúť asi hodinu a naťahovanie zopakujeme ešte raz.
  • Ponaťahované cesto rozdelíme na dva bochníky, vyformujeme ich podľa tvaru ošatiek, ktoré máme a uložíme ich do nich. Ošatky si dopredu vysypeme zemiakovým škrobom, aby sa cesto na ne neprilepilo.
  • Chlebíky v ošatke necháme kysnúť, kým viditeľne nenarastú nad povrch ošatiek.
  • Do rúry dáme plech, rúru rozohrejeme na 250 stupňov (ideálne parný režim).
  • Cmarový chlieb z oboch ošatiek opatrne vyklopíme na dosku, na ktorej máme papier na pečenie, môžeme ich na povrchu narezať a spolu s papierom chlebíky opatrne prenesieme na rozhorčený plech.
  • Pečieme ich najprv na 250 stupňoch asi 10 minút, potom stíšime teplotu na 200 stupňov a chleby dopekáme ďalších 25 minút.
  • Upečené vyberieme z rúry a necháme ich úplne vychladnúť na mriežke.

Chlieb náš každodenný

Kváskový cmarový chlieb je jedným z viacerých chlebových receptov, ktoré nájdete na našej stránke. Ak uprednostňujete doma upečený chlebík, skúste aj ďalšie naše recepty, kváskové alebo drožďové.

Zemiakový kváskový chlieb

Škoricový chlieb s brusnicami

Miešaný kváskový chlieb

Biely pivný chlieb

Celozrný medovo-vločkový chlieb na toastovanie

Tekvicový kváskový chlieb

 

Leave a Reply