Kategória receptov: <span>Chlieb a pečivo</span>

Home / Chlieb a pečivo
Žemle s chrumkavou kôrkou
Recept

Žemle s chrumkavou kôrkou

Keď som napiekla tieto žemle, premýšľala som, ako ich nazvem. Ale nakoniec som si povedala, nazvi ich podľa toho, v čom ťa najviac zaujali alebo príjemne prekvapili. A bolo vybavené. Nazvala som ich žemle s chrumkavou kôrkou. Musím ich upiecť niekedy môjmu ocovi. On má na chlebe najradšej chrumkavú kôrku a tieto žemle sú vlastne...

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn
Recept

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn

Prv než vám predstavím recept na tieto úžasné cesnakové uzly, podelím sa s vami o dôvody, prečo som ich vlastne napiekla. Nedávno mi z Kamenného mlyna prišiel balíček a v ňom vrecko múky. Tvárila sa ako hladká, mala však tmavší odtieň. Poslali mi ju priamo z mlyna, kde ju melú. A ako názov mlyna naznačujú,...

Syrové pagáče
Recept

Syrové pagáče

Syrové pagáče som po dlhej dobe robila nedávno na našej chalupe. Na tomto mieste sa mi vždy nejako žiada dobrých domácich kysnutých koláčov a je mi jedno, či sú sladké alebo slané. No a keďže som mala v chladničke poriadny kus poctivého vyzretého farmárskeho syra Hiadlovec od kámošov farmárov zo Slovenskej Ľupče, povedala som si,...

Škoricové pečivo
Recept

Škoricové pečivo

Nápad na toto škoricové pečivo bol spontánny a vznikol na našej chalupe. Prišla za mnou moja 10 ročná dcéra s tým, že “strašne chce niečo piecť”. Obe máme rady kysnuté, obe máme rady škoricu, tak si hovorím, naučím ju piecť tento druh pečiva. Na chalupe mixér nemáme, tak som ju nechala pekne krásne vareškou miesiť...

Najlepšia brioška
Recept

Najlepšia brioška

Brioška je už pekne “stará pani”. Toto nadýchané, na maslo bohaté francúzske pečivo pochádza z Normandie a prvý brioškový recept sa datuje späť až do polovice 18.storočia. Normandia, ako krajina, kde prevládalo pestovanie dobytka na zelených pláňach, bola regiónom bohatým na maslo a tým sa v klasickom recepte na briošku veru nešetrí. Ja mám však...

Makové buchty
Recept

Makové buchty

Nápad na makové buchty som nosila v hlave už dávno. Chcela som ich pôvodne spraviť v tvare makovíc, ale s vizuálnym výsledkom mojich pokusov som nebola spokojná. Tak som stavila na klasiku a spravila som tieto makové buchtičky. Bohatá plnka a mäkké cesto sú zárukou toho, že nebudú suché, práve naopak. Poďte si ich s...

Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou
Recept

Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou

Taštičky z lístkového cesta máme všetci radi. Lebo sú praktické. Jednoducho sa dajú pripraviť v sladkej alebo slanej podobe a každému chutia. Keďže máme sezónu medvedieho cesnaku, pripravili sme naše obľúbené chuťovky. Taštičky z lístkového cesta plnené plnkou z pesta z medvedieho cesnaku, mangoldu a fety. Hotové sú asi za pol hodinku aj s pečením.

Alsaský osúch
Recept

Alsaský osúch

Už ste niekedy jedli alsaský osúch? Je to niečo medzi kysnutým osúchom naslano a pizzou. Najčastejšie ho nájdete v slanej podobe so smotanou, slanikou a cibuľkou, je však na vás, čo všetko naň naukladáte. Rajčiny, syr či bylinky, ale dovolená je aj sladká verzia, ako napríklad slivky so škoricou. Výborne sa hodia k vínu alebo...