Kategória receptov: <span>Chlieb a pečivo</span>

Home / Chlieb a pečivo
Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly
Recept

Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly

Ako stvorené na jeseň sú tieto mäkké a voňavé kardamómové škoricové uzly z brióškového cesta. Dokonalé pečivo na raňajky alebo ku kávičke a dobrej knižke. Vďaka brióškovému cestu sú veľmi jemné a aj na druhý deň ostávajú mäkkučké. Poďte si pozrieť môj recept, kde vám vysvetlím, ako na to.

Jednoduché pagáče s tekvicou
Recept

Jednoduché pagáče s tekvicou

Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy ich raz-dva vykrojíme a upečieme. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné.

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami
Recept

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami

Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi,...

Bavorské praclíky
Recept

Bavorské praclíky

Bavorské praclíky chutia najlepšie čerstvo napečené. Toto obľúbené pečivo sa pripravuje z jednoduchého bezvaječného kysnutého cesta, ktoré je tuhšie ako na iné druhy pečiva, aby odolalo teplému vodnému kúpeľu 😊. V pôvodnej receptúre sa surové praclíky namáčajú v lúhovom roztoku (3-5% roztok hydroxidu sodného, resp. lúhu sodného), ale ten bežne nezoženiete. Okrem toho je práca s ním nie úplne...

Kváskové croissanty
Recept

Kváskové croissanty

Upiecť si domáce kváskové croissanty vyždauje už trochu skúseností s pečením aj s kváskovaním. Je to malá výzva, ale dá sa v pohode zvládnuť. Základom úspechu je dobré plánovanie, pretože tento proces si treba rozložiť na menšie časové úseky. Potom ho ľahšie zvládnete a výsledok bude o to lepší. Aj keď tieto croissanty nepečiem často,...

Focaccia z kvásku aj z droždia
Recept

Focaccia z kvásku aj z droždia

Najmä v lete, v grilovačkovej sezóne sa tento recept každému zíde. Skvelá a nadýchaná focaccia (ktorú si môžete pripraviť v kváskovej aj drožďovej verzii) je u nás veľmi obľúbená nielen ako príloha ku grilovanému mäsu alebo zelenine. Výborne nám chutí rozrezaná a bohato naplnená šunkou alebo mortadellou, syrom, šalátom a rajčinami. Poďte si ju upiecť...

Jednoduché domáce minibagetky
Recept

Jednoduché domáce minibagetky

Upiecť si poctivé domáce minibagetky nie je vôbec zložité. Dokonca na to nepotrebujeme ani žiadne výnimočné prísady, myslím, že takmer všetko sa vo vašej domácnosti určite nájde. Poďte si pozrieť môj recept na domáce pečivo, ktoré si môžete napiecť do zásoby.

Slané kysnuté rožky plnené syrom
Recept

Slané kysnuté rožky plnené syrom

Tieto slané kysnuté rožky plnené syrom som piekla ako môj príspevok na futbalovú slávnosť v dedine, kde hrá naša dcéra futbal. Rodičia napiekli, diváci kúpili a zjedli a výnos putoval na podporu futbalového družstva. Mám rada takéto akcie, keď viem, že pečiem pre dobrú vec, pečie sa mi oveľa lepšie :-). Bez ohľadu na futbal...

Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku
Recept

Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku

Domáce žemličky idú u nás “na dračku”. Jednoduchý recept, ktorého kumšt spočíva v dobrom vymiesení cesta z kvalitnej múky, v tvarovaní a finálnom dozdobení. No a chuťový efekt pozdvihneme na inú úroveň, keď si tieto žemličky dáme so sezónnou nátierkou z medvedieho cesnaku. Recept na oboje nájdete nižšie.