Medový koláč, ktorý vám predstavujeme, je známy ako “pichnutie včelou” v nemecky hovoriacich krajinách. Táto verzia neobsahuje pridaný cukor, sladili sme medom. Ak ho chcete udržať bez cukru, nemusíte ho na záver ani posýpať na ozdobu. Každopádne, tento koláč je chutný, ľahký a trochu iný, ako sme bežne zvyknutí na medové koláče.
Medový koláč so šľahačkovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 2 PL medu
- 110 ml mlieka
- 100 g masla
- 3 žĺtky
- 1 balenie sušeného droždia
- Štipka soli
Na ozdobenie:
- 45 g masla
- 1 PL medu
- 70 g mandľových hoblín
Na plnku:
- 250 ml šľahačky
- 200 ml kyslej smotany
- 1 vanilka
- 3 PL medu
Ako na to?
- Najprv si pripravíme cesto. Do malého kastrólika dáme zohriať mlieko a 2 PL medu.
- Múku, droždie a soľ premiešame, pridáme mlieko s medom, žĺtky, na kocky nakrájané maslo a miesime cesto. Necháme ho v mise, prikryté dobre vykysnúť.
- Keď cesto vykysne, rukami ho natlačíme do okrúhlej formy (priemer 20-25 cm), ktorú sme zľahka vymastili a vystlali papierom na pečenie.
- Potrieme ho zmesou mandlí a medu (45 g masla a 1 PL medu nad slabým plameňom roztopíme a primiešame mandľové hobliny). Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme podkysnúť.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda. Koláč potom necháme úplne vychladnúť, vyklopíme ho na mriežku a prerežeme pozdĺžne na dve časti.
- Na plnku nalejeme do misy šľahačku, pridáme smotanu, 3 PL medu a vanilku. Mixérom vyšľaháme do tuha.
- Plnkou natrieme spodnú časť koláča, prikryjeme druhou časťou a necháme vychladiť, aby plnka trochu stuhla.
- Krájame ostrým nožom.
Medový koláč alebo koláčiky sa na našej stránke nachádzajú v rôznych verziách, vyskúšate niektorú?
Medový rez
Domáca rýchla marlenka
Medové čajové pečivo
Medovníky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.