Kategória receptov: Tradičné

Home / Tradičné
Kokosky – kokosové krehké koláčiky
Recept

Kokosky – kokosové krehké koláčiky

Kokosky sú koláčik, v ktorom sa skombinujú jednoduché súčasti a vytvoria tak dokonalú chuť. Možno ich poznáte z cukrární dôb minulých, možno ich piekol niekedy niekto vo vašej rodine. Teraz budete mať možnosť naučiť sa ich piecť sami doma. Tento neodolateľný koláčik – zákusok sa hodí aj na slávnostnú príležitosť. Skúste si ich upiecť napríklad...

Martinské rožky bez kysnutia
Recept

Martinské rožky bez kysnutia

Nielen na Martina je fajn upiecť si tieto martinské rožky. Máme ich zjednodušenú verziu – bez kysnutia. Napriek tomu pri pečení krásne narastú, sú mäkučké a nadýchané. Viete prečo? Vďaka jednej ingrediencii. Pozrite si náš recept a vyskúšajte ich. Martinské rožky bez kysnutia vám dobre padnú ako zájedok k teplým nápojom alebo ako sladké raňajky.

Piškótová roláda so šípkovým džemom
Recept

Piškótová roláda so šípkovým džemom

Super jednoduchá, mäkučká a nadýchaná piškótová roláda nepotrebuje viac, než len dobrý džem. Keďže nám začala jeseň, zažiadalo sa nám spraviť takú jesennú verziu tohto obľúbeného dezertu. Naplnili sme ju domácim šípkovým džemom, ktorý sme si nedávno pracne navarili. Ak sa vám žiada niečo dobré a sladké a nechce sa vám dlho v kuchyni postávať,...

Čokoládový perník s orieškami
Recept

Čokoládový perník s orieškami

Čokoládový perník je ten druh koláča, ktorý si človek rád upečie kedykoľvek v roku. Ale trochu viac sa nám žiada piecť perníky, keď sa vonku ochladí a pomaly začína jeseň. Je to totižto druh koláča, ktorý zahreje. Doslova aj obrazne. Vďaka perníkovému koreniu a opraženým orieškom zapôsobí aj na naše čuchové zmysly a my sa...

Ťahaná štrúdľa a všetko, čo o nej vieme
Recept

Ťahaná štrúdľa a všetko, čo o nej vieme

Štrúdľa bola a stále je mojim najobľúbenejším koláčom. Keď som bola malá, pozorovala som moju babku, ako s ľahkosťou naťahuje obrovské štrúdľové cesto. Bez toho, aby sa jej natrhlo, ho nadhadzovala svojimi zošuverenými rukami a každým ďalším nadhodením bolo tenšie a tenšie. Do kuchyne cez okno svietilo slnko a občas jeho lúče doslova presvietili štrúdľové cesto tenšie než papier. Babka sa...

Brusnicový tvarohový koláč s mrveničkou
Recept

Brusnicový tvarohový koláč s mrveničkou

Brusnicový tvarohový koláč sa veľmi hodí na jesenné pečenie. Aj keď je toto ovocie trochu menej dostupné, raz za čas sa objaví v obchodoch a vtedy to treba využiť. Brusnice sa dobre kombinujú so škoricou a potom sa hodia aj do koláčov, ale aj do varenia k mäsu. My dnes variť nebudeme, zato ale upečieme...

Tekvicový perník s lieskovými orieškami
Recept

Tekvicový perník s lieskovými orieškami

Nič vám nerozvonia kuchyňu ako práve tento tekvicový perník s lieskovými orieškami. Je takou predzvesťou jesene, ale verte, že vám bude chutiť bez ohľadu na ročné obdobie. Tento koláčik je nielen krásny, zafarbený vďaka tekvici do jesenných odtieňov, ale aj výborne chutí. Keď sa zobudíte do chladného rána, nič vás tak nezahreje ako teplý nápoj...

Makový veniec s figami
Recept

Makový veniec s figami

Mak a figy sú dobrá kombinácia. Preto je dobrý aj tento makový veniec s figami. Nadýchané mäkké pečivo, ktoré dobre padne na raňajky alebo olovrant ku kávičke či inému teplému nápoju. Vyskúšajte náš recept a keď vám bude makový veniec chutiť, dajte o ňom vedieť aj ďalej.

Jogurtová bublanina s čučoriedkami
Recept

Jogurtová bublanina s čučoriedkami

Jogurtová bublanina je, aspoň podľa nás, ktorý v lete treba upiecť nejeden raz. Nadýchané a vláčne cesto sa hodí k akémukoľvek ovociu. Ak nemáte práve chuť na čučoriedky, vyskúšajte jahody, maliny, ríbezle alebo černice. Aby bola bublanina ešte lepšia, pridali sme na ňu klasickú posýpku z masla, múky a cukru. Už len navariť kávu, vyložiť...