Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Škola pečenia – Laskonky na mnoho spôsobov
Recept

Škola pečenia – Laskonky na mnoho spôsobov

Arašidové laskonky sú mojou obľúbenou verziou tohto retro – dezertu. Základom laskoniek je bezé hmota – tak nazývame bielkové zmesi s mletými orechmi (akýmikoľvek), ktoré sa sušením vypečú do chrumkava. Laskonky poznáme všetci z cukrární, sú to stálice medzi klasickými dezertami ešte z čias minulých. Ja vás dnes prevediem mojim laskonkovým receptom v detailnom postupe,...

Hrnčeková bábovka s jogurtom
Recept

Hrnčeková bábovka s jogurtom

Hrnčeková bábovka je takou zrýchlenou verziou klasickej vanilkovej bábovky. Naschvál som si stopla čas, cesto som pripravila za 15 minút, bábovku som naliala do formy a dala piecť. Kým sa piekla, umyla som riady, upratala kuchyňu a ešte som aj stihla spísať recept. Šikovný recept, táto hrnčeková bábovka. Ak máte také radi, tak si ho poďte pozrieť....

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami
Recept

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami

Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi,...

Fiadone – korzický koláč bez múky
Recept

Fiadone – korzický koláč bez múky

Prečo som piekla tento korzický koláč bez múky? Na Korzike som nikdy nebola, aj keď – verte mi – plánov vycestovať tam sme mali veľa. Vždy sa to ale nejako zvrtlo a dovolenkovali sme inde. Ešte toto leto som sa na pláži v Nice pozerala na trajekty plávajúce na Korziku a hovorila som si, že...

Hruškové frgále s mrveničkou
Recept

Hruškové frgále s mrveničkou

Hruškové frgále sú skvelým kysnutým koláčom, ktoré sa hodia ako odmena ku koncu prázdnin. Ich základom je moje univerzálne sladké kysnuté cesto, ktoré naplníme jedinečnou hruškovou plnkou. Pravé valašské frgále sa plnia hruškovými povidlami -veľmi hustou hruškovou marmeládou, ktorá sa robí zo sušených hrušiek. Ja som ale pripravila verziu z čerstvých hrušiek. Tie nikdy tak...

Bavorské praclíky
Recept

Bavorské praclíky

Bavorské praclíky chutia najlepšie čerstvo napečené. Toto obľúbené pečivo sa pripravuje z jednoduchého bezvaječného kysnutého cesta, ktoré je tuhšie ako na iné druhy pečiva, aby odolalo teplému vodnému kúpeľu 😊. V pôvodnej receptúre sa surové praclíky namáčajú v lúhovom roztoku (3-5% roztok hydroxidu sodného, resp. lúhu sodného), ale ten bežne nezoženiete. Okrem toho je práca s ním nie úplne...

Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou
Recept

Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou

Máme sezónu marhulí a ja som sa nevedela dočkať, kedy si upečiem tieto kysnuté marhuľové koláče s posýpkou. Nápad na ne si nosím v hlave už dlhšie, potrebovala som si však počkať na zrelé a sladké marhule. Základom týchto koláčikov je ysnuté cesto – tento univerzálny recept môžete využiť aj na iné dobroty. No a...

Bábovka na plech
Recept

Bábovka na plech

Na čo si spomeniete, keď sa povie bábovka? Možno na prázdninové leto u babky? Na raňajky so šálou kakaa pri rozprávke? Alebo na popoludňajšiu siestu, voňavú kávu a najobľúbenejší koláč slovenských domácností? Bábovka je klasika, ktorá sa nám nikdy nepreje. Ja som dnes na ňu dostala chuť, ale času bolo pomenej, tak som si prácu...

Škola pečenia – Punčový zákusok
Recept

Škola pečenia – Punčový zákusok

Vitajte v škole pečenia, dnes si upečieme super šťavnatý punčový zákusok. Presne taký, za aký ste hlasovali v mojej ankete na instagrame. Jeho základom bude nadýchané piškótové cesto. A aký by to bol punčák bez punčovej plnky? Ukážem vám, ako som robila jahodový punč, vďaka ktorému je tento zákusok neuveriteľne šťavnatý a ovocný. A ružový...