Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou
Recept

Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou

Aspoň raz do roka pečiem nejaký dobrý rebarborový koláč. Mne sa táto zelenina – ovocie hodí najlepšie na kysnutý koláč, spolu s jahodami a nejakou dobrou mrveničkou. Samotná rebarbora je trochu kyslá, ale v kombinácii s jahodami dosiahne ideálnu chuť, ktorá jednoducho patrí k jari. A k tomu cestu ešte poviem, že je mäkulinké, lebo...

Jednoduchá jahodová bublanina
Recept

Jednoduchá jahodová bublanina

Viete, čo je lepšie než dobrá bublanina? Keď sa bublanina skombinuje s hrnčekovým koláčom. Výsledkom je jednoduchý a veľmi chutný koláč,  ktorý pripravíme bez váh a extra kuchynského vybavenia, rýchlo a so zaručeným výsledkom. Tak dobrú bublaninu ste ešte nejedli, vyskúšajte môj recept.

Najlepšia brioška
Recept

Najlepšia brioška

Brioška je už pekne “stará pani”. Toto nadýchané, na maslo bohaté francúzske pečivo pochádza z Normandie a prvý brioškový recept sa datuje späť až do polovice 18.storočia. Normandia, ako krajina, kde prevládalo pestovanie dobytka na zelených pláňach, bola regiónom bohatým na maslo a tým sa v klasickom recepte na briošku veru nešetrí. Ja mám však...

Rodinný perník
Recept

Rodinný perník

Tejto dobrote som dala názov rodinný perník. Keď som videla, ako si každý z neho postupne odkrajoval a vychutnával ho, napadlo ma, že toto je presne taký koláčik, ktorý je stvorený na to, aby sme sa oň podelili. Z veľkého kruhu sme si odkrajovali malé kúsky, ktoré sme si vychutnávali s čajom alebo ku káve...

Makové buchty
Recept

Makové buchty

Nápad na makové buchty som nosila v hlave už dávno. Chcela som ich pôvodne spraviť v tvare makovíc, ale s vizuálnym výsledkom mojich pokusov som nebola spokojná. Tak som stavila na klasiku a spravila som tieto makové buchtičky. Bohatá plnka a mäkké cesto sú zárukou toho, že nebudú suché, práve naopak. Poďte si ich s...

Hrnčekový koláč “prešívaná deka”
Recept

Hrnčekový koláč “prešívaná deka”

Recept na tento jednoduchý a veľmi dobrý hrnčekový koláč mám od mojej krstnej. V jej zošite s receptami ho nazvala “prešívaná deka” a presne tak som si ho opísala aj ja. Keď som nedávno pozrela do chladničky a zbadala tam pol kila tvarohu tesne pred expiráciou, premýšľala som, čo napiecť. Vyzeralo to najprv tak, že...

Najlepšie osie hniezda s makovou plnkou aj v kváskovej verzii
Recept

Najlepšie osie hniezda s makovou plnkou aj v kváskovej verzii

Pre mňa boli vždy najobľúbenejšie osie hniezda so škoricovou plnkou a z kysnutého cesta. Keďže ale v kuchyni trávim pomerne veľa času, zvýšilo mi ho aj na experimentovanie aj s klasickými receptami a tak vzniklo hneď niekoľko obmien osích hniezd. Najnovšie si fičím na týchto makových, ktoré sú úžasne mäkké a nadýchané. A viete ako...

Šišky v tvare praclíkov so škoricovým cukrom
Recept

Šišky v tvare praclíkov so škoricovým cukrom

Dva recepty v jednom. Šišky v tvare praclíkov, obalené v škoricovom cukre, najlepšie chutia s marhuľovou penou, ktorú vás naučíme robiť. Aspoň raz do roka sa oplatí investovať trochu času a trpezlivosti do prípravy šišiek. Len upozorňujeme, tieto sú prudko návykové. Ak ste aspoň trochu ako my, budete ich robievať oveľa častejšie.

Srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta
Recept

Srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta

Pre všetkých milovníkov šišiek sme upiekli mäkulinké, výborné a najmä pekné srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta. S týmto cestom sa dobre pracovalo a výborne kyslo a tak boli šišky raz-dva hotové. Aby sa šišky dobre podarili, je dôležité, aby boli všetky prísady izbovej teploty. Nepodceňujme teda prípravu, o to lepší bude výsledok.