Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Martinské rožky s orechovou plnkou
Recept

Martinské rožky s orechovou plnkou

11.11. sa tešíme na Martina a dúfame, že príde na bielom koni. Kto to ale bol ten Martin? A ako s ním súvisia tieto martinské rožky? Martin sa narodil v roku 316 neďaleko Bratislavy, na hranici dnešného Maďarska a Rakúska. Bol vojakom, ktorý pomohol v zime žobrákovi a zachránil ho svojim plášťom pred zmrznutím. Na počesť tohto činu sa dodnes na Martina...

Poľský kráľovský koláč
Recept

Poľský kráľovský koláč

Tento poľský kráľovský koláč som objavila v Gdaňsku. Dávno, keď bolo Poľsko ešte súčasťou Pruska sa v tejto oblasti začal vyrábať likér zvaný Goldwasser (zlatá voda). Jeho špecifikom je, že v čírom likéri bylinkovej chuti plávajú drobné kúsky 22-23 karátového zlata. A tento likér je súčasťou zákuska, ktorý nesie meno kráľovský. Domáci ho volajú Krolewiec...

Oškvarkové pagáče trochu ináč
Recept

Oškvarkové pagáče trochu ináč

Keď sa povie oškvarkové pagáče, začnú sa nám v ústach slinky zbiehať. Chrumkavé, správne dochutené, sú perfektným „zájedkom“ na desiatu alebo na posedenie pri nápojoch. Ja mám niekoľko dobrých, časom overených receptov na oškvarkové pagáče. Dnes som si ale povedala, že zmena je život a pripravila som špeciálnu verziu týchto slaných pampúšikov. Poď si pozrieť môj recept.

Jablkové pirôžky
Recept

Jablkové pirôžky

Jablkové pirôžky sú mojou jesennou verziou obľúbenej vysmážanej dobroty. Pirôžky som prvýkrát ochutnala ešte ako dieťa raz dávno v Bratislave na Obchodnej ulici. Myslím, že to pirôžkové okienko tam ešte stále je :-). Na mojej stránke už mám pirôžkový recept, robila som klasiku s orechmi alebo makom a v kváskovej podobe. Dnes trochu zmeny a...

Perníky a ich história – všetko o perníkoch a veľa receptov
Recept

Perníky a ich história – všetko o perníkoch a veľa receptov

Každý máme niečo, bez čoho by Vianoce neboli Vianocami (niekto obľúbené CD s vianočnými odrhovačkami, niekto vaječný koňak, niekto svetlo sviečky, niekto vôňu pomarančov a škorice). U mňa sú to perníky. Milujem ich piecť, milujem ich jesť, milujem o nich čítať. Vedeli ste napríklad, že prvý recept, ktorý som zverejnila ako Sisters Bakery, bol perníkový?

Cuketové pité
Recept

Cuketové pité

Jablkové pité pozná každý, mňa však veľmi prekvapilo, že rovnako dobré je aj cuketové pité. Namiesto jablka použijeme strúhanú cuketu, ktorú správne dochutíme a výsledok? Skvelý koláč na začiatok jesene, ktorý je chutný a šťavnatý.

Talianska torta della nonna
Recept

Talianska torta della nonna

PotomTorta della nonna – v preklade babkin koláč – je tradičný taliansky koláč pochádzajúci z oblasti Toskánska. Na oko jednoduché a obyčajné prísady, ktoré ale v správnej kombinácii vytvoria dokonalú súhru chutí. Tento koláč je vytvorený z krehkého maslového cesta a jeho dominantou je žĺtkový krém dochutený pravou vanilkou a citrónovou kôrou – bez nej...

Jednoduchá piškótová roláda
Recept

Jednoduchá piškótová roláda

Piškótová roláda je jednoduchý a ľahký dezert, ktorý je rýchlo hotový a dá sa pripraviť na veľa spôsobov a s rôznymi plnkami. Niekedy stačí len málo – ako napríklad šľahačková plnka, aby ste mohli svojej návšteve servírovať letný dezert ľahký ako obláčik.

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom
Recept

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom

Fašiangové tradície nemáme len my u nás. Recept na šišky má snáď každý a šišky v rôznych podobách si pripravujú ľudia po novom roku takmer všade v Európe a dokonca aj za jej hranicami. Pred Vianocami som sa vo Francúzsku na trhoch inšpirovala a dnes vám prinášam francúzsku verziu šišiek. U nich sa volajú beignets (čítaj benjets) a majú zvyčajne štvoruholníkový tvar...

Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou
Recept

Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou

Čipkované šišky sú rýchlou a opticky veľmi lákavou alternatívou klasických fašiangových dobrôt. Aby sa podarili, je potrebné vypracovať hladké tekuté cesto, nebáť sa tuku (v ktorom budeme šišky vysmážať) a potom to chce trochu cviku. Mne sa osvedčilo si na prvej šiške odskúšať tvarovanie a potom to už šlo ľahko. Podobne ako to niekedy býva pri palacinkách. Prvá...