Tekvicové pyré vyrábam každú jeseň. Je to spôsob ako si predpripraviť tekvicu na množstvo receptov (sladkých aj slaných) tak, aby bola vždy prakticky poruke. Má hladkú a krémovp konzistenciu, sladkastú chuť a intenzívnu oranžovú farbu. Na tekvicové pyré sa najlepšie hodí maslová tekvica, ale rovnako dobre môžeme použiť napríklad hokkaido.
Tekvicové pyré
Príprava tekvicového pyré je veľmi jednoduchá. A keďže ide o 100-percentné tekvicové pyré, okrem tekvice nebudeme potrebovať žiadne ďalšie prísady. V mojom recepte sa dozviete jednak ako tekvicové pyré doma pripraviť ale aj ako ho skladovať a na záver receptu vám nechám tipy, ako tekvicové pyré využiť. Je to totižto skvelá a všestranná ingrediencia, ktorá si nájde svoje uplatnenie vo varení aj pečení.
Ingrediencie:
- 1 väčšia maslová tekvica (ja mám najradšej tekvicové pyré z maslovej tekvice, ktorá má hutnú štruktúru, nie je vodnatá, je prirodzene príjemne sladká a môže chuťou jemne pripomínať žltý melón)
Okrem maslovej tekvice sa na tekvicové pyré hodí napríklad aj tekvica hokkaido. Kým maslová tekvica nemá jedlú šupku, pri hokkaide sa nemusíte trápiť šúpaním tekvice a môžete ju spotrebovať aj so šupkou (najmä keď je dobre do mäkka upečená).
Ako na to:
- Tekvicu, ktorú sme si na pečenie vybrali, ošúpeme (alebo umyjeme), rozkrojíme, vyberieme jadierka (ktoré môžeme umyť a upiecť alebo nimi pohostiť susedove sliepky), nakrájame ju na menšie kúsky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Plech s tekvicou vložíme do rúry a pečieme ju domäkka. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov, na ktoré sme ju nakrájali, ale rátajte tak so 40-45 minútami. Mäkká tekvica sa potom oveľa ľahšie ďalej spracováva. Lepšie je teda piecť ju dlhšie, než by mala byť polomäkká.
- Po dopečení (keď kúsky tekvice úplne zmäknú) ju (zbavenú šupiek, ak sme piekli maslovú tekvicu aj so šupkami) rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Vznikne nám krásna oranžová hladká kaša. A tú potom naporciujeme do zaváraninových pohárov.
Skladovanie tekvicového pyré
Teraz dávajte pozor. Ak chceme tekvicu hneď spotrebovávať, plniť do pohárov ju môžeme aj v studenom, vychladnutom stave. Potom ju ďalej uskladňujeme v chladničke, až do 1-2 týždňov.
Ak ju však chceme zavariť, potom odporúčam jednak použiť vysterilizované zaváraninové poháre a tekvicu do nich plniť horúcu. Poháre po naplnení ihneď uzavrieme a postavíme hore dnom. Takto sa “chytí viečko”. Zavárané pyré z tekvice ešte dáme do “suchého dunstu” – to znamená, zabalíme ich do deky a necháme ich tam úplne vychladnúť – pokojne aj cez noc, kým sú poháre studené.
Ďalším so spôsobov, ako skladovať prebytky tekvicového pyré je zmraziť ich. Mne sa osvedčilo mrazenie buď v plastových vrecúškach alebo v plastových krabičkách. Ak je pyré pomenej, naporciujte ho do kociek na ľad, zmrazte si ho a používajte na prilepšenie do prívarkov, omáčiek alebo krémových polievok.
Kde všade využiť tekvicové pyré?
Takmer všetky moje tekvicové recepty pracujú s tekvicovým pyré, ako základnou surovinou. Tekvicové pyré sa dá použiť do akéhokoľvek cesta (chlebové, sladké a slané kysnuté, šľahané, palacinkové, lievancové, vaflové…), ale aj na cookiesky alebo sušienky. Výborne sa hodí do pagáčov, do polievok, na prípravu nátierok a dipov. A nezabúdajme ani na polievky či prívarky.
Aby som vám to uľahčila, 11 mojich tekvicových receptov nájdete tu: Tekvicové recepty od Sisters Bakery.
Alebo si prelistujte moju stránku receptov, ďalšie nové tekvicové recepty budú pribúdať počas celého októbra.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.