makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
Bratislavské rožky, inak nazvané aj bajgle, sú výborná vec. Výborná a trošku pracná. Ak sa vám nechce tráviť v kuchyni trochu viac času ako bežne, upečte si radšej tento makový koláč. Jeho základom je cesto z bratislavských rožkov a aj plnka z bratislavských rožkov. Maková. Len ten tvar je trochu iný, ale stále oku lahodiaci....

Bratislavské rožky, inak nazvané aj bajgle, sú výborná vec. Výborná a trošku pracná. Ak sa vám nechce tráviť v kuchyni trochu viac času ako bežne, upečte si radšej tento makový koláč. Jeho základom je cesto z bratislavských rožkov a aj plnka z bratislavských rožkov. Maková. Len ten tvar je trochu iný, ale stále oku lahodiaci. Bledá vrstva cesta sa strieda s čiernou makovou plnkou, až človek nevie odolať, kedy tento skvelý makový koláč ochutná. Ako to vidíte, pustíte sa do toho?

Makový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • 70 g bravčového tuku
  • 30 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 12 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok
  • trochu soli

Na plnku:

  • 250 g mletého maku
  • 2 PL strúhanky
  • 150 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 PL kyslého lekváru
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 žĺtok a 1 bielok (osobitne) na potieranie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a trochu z cukru, rozmiešame a necháme krátko odstáť.
  • Sypké prísady na cesto premiešame, pridáme kvások, žĺtok a vymiesime cesto.
  • Cesto zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky, kým si pripravíme plnku.
  • Na plnku dáme variť vodu s cukrom. Varíme asi 5 minút, kým sa nám nespraví sirupová konzistencia. Potom do cukrového rozvaru nasypeme mletý mak, pridáme lekvár, citrónov kôru, vanilku a dobre premiešame. Necháme vychladnúť.
  • Odpočinuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti (odporúčame odvážiť ho). Plnku rozdelíme na dve rovnaké časti.
  • Všetky tri kúsky cesta rozvaľkáme natenko, na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť. Táto dávka je menšia a preto odporúčame použiť menší plech s vyššími okrajmi.
  • Prvý plát cesta vložíme do plechu (netreba ho potierať tukom), naň nanesieme polovicu plnky, prikryjeme ju druhým plátom cesta, na ktoré dáme druhú polovicu plnky a na vrch položíme posledný plát cesta.
  • Cesto potrieme žĺtkom a dáme na hodinu do chladničky.
  • Po hodine vyberieme plech s koláčom z chladu, potrieme ho bielkom a necháme v teple postáť ďalšiu hodinu.
  • Pred pečením koláč na povrchu popicháme vidličkou a pečieme ho v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení ho necháme vychladnúť. Krájame ho na menšie obdĺžnikové kúsky a podávame posypaný práškovým cukrom.

Ak by ste predsa len nepiekli makový koláč a radšej sa pustili do bratislavských rožkov, pripomíname recept:

Bratislavské rožky

Leave a Reply