Kategória receptov: <span>Kysnuté</span>

Home / Kysnuté
Nadýchané slané croissanty
Recept

Nadýchané slané croissanty

Upiecť si domáce slané croissanty nie je úplne jednoduché. Ale nebojte sa, dnes mám pre vás recept, ktorý vám celú prácu uľahčí a výsledok bude rovnako dobrý a kvalitný ako pri klasických croissantoch z pľundrového cesta. Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto, ktoré sa pripravuje na viacero fáz a jeho príprava dlho trvá. Naopak,...

Jednoduchý domáci chlieb
Recept

Jednoduchý domáci chlieb

Nie každý kváskuje a práve preto je dobré mať po ruke tento recept na jednoduchý domáci chlieb. Je pripravený z drožďového cesta a s minimom námahy. Úplne bez práce to nebude, ale na rozdiel od kváskových chlebíkov je tento jednoduchý chlieb hotový s menšou námahou a rýchlejšie. Je to ideálny recept aj pre začiatočníkov –...

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta
Recept

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta

Osie hniezda sa bežne pripravujú z kysnutého cesta. Ja som dnes zarobila kysnuté zemiakové cesto. Zemiak kysnutému cestu veľmi pristane. Okrem toho, že v ňom drží vlhkosť a koláč tým pádom neobschne, pomáha aj jeho jemnosti a vláčnosti. Podľa tohto základného kysnutého zemiakového cesta si okrem závinu môžete pripraviť aj iné kysnuté dobroty – ovocné koláče, pečené buchty, dukátové...

Vianočka a ďalšie recepty z vianočkového cesta
Recept

Vianočka a ďalšie recepty z vianočkového cesta

Vianočka je obľúbené raňajkové pečivo z kysnutého cesta. Receptov nájdete veľa, ja nedám dopustiť na môj, ktorý mám od priateľov z Viedne. Darovala im ho dcéra vychýreného viedenského pekára (ktorý už dnes nežije) a ja našu vianočku podľa neho pečiem už roky. A podľa neho som okrem klasickej vianočky napiekla aj ďalšie dobroty hodné vyskúšania.

Zemiakové žemle
Recept

Zemiakové žemle

Zemiakové žemle, ktoré vám v tomto recepte predstavujem, som napiekla z univerzálneho zemiakového kysnutého cesta. Varené strúhané zemiaky sa do kysnutého cesta veľmi dobre hodia. Zanechávajú ho vláčnejšie a takto pripravené cesto len tak ľahko nevyschne. Podľa tohto základnúho receptu si môžete napiecť nielen zemiakové žemle, ale aj iné druhy pečiva, slané záviny alebo slané...

Moravské koláče
Recept

Moravské koláče

Z môjho univerzálneho kysnutého cesta si poľahky pripravíme aj tieto moravské koláče. Niekde ich nazývajú aj moravské svadobné koláče alebo svadobné koláčiky. Nech je ako chce, dôležité je, aby chutili. Tieto koláčiky sú dvakrát plnené, raz hustým slivkovým lekvárom a potom ešte tvarohovou plnkou. A aj vďaka tomu sú tak jedinečné a chutné. Poďte vyskúšať...

Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly
Recept

Škola pečenia – kardamómové škoricové uzly

Ako stvorené na jeseň sú tieto mäkké a voňavé kardamómové škoricové uzly z brióškového cesta. Dokonalé pečivo na raňajky alebo ku kávičke a dobrej knižke. Vďaka brióškovému cestu sú veľmi jemné a aj na druhý deň ostávajú mäkkučké. Poďte si pozrieť môj recept, kde vám vysvetlím, ako na to.

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami
Recept

Tekvicová vianočka ozdobená tekvicovými jadierkami

Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi,...

Plnené šišky so sušenými slivkami
Recept

Plnené šišky so sušenými slivkami

Môj recept na plnené šišky sa výborne hodí na chladné jesenné alebo zimné dni. Voňavá plnka zo sušených sliviek rozvonia celú domácnosť a vám sa bude chcieť zazabušiť sa do deky a užívať si tieto dobroty v teplúčku. Ich základom je jemné kysnuté cesto, ktoré naplníme správne okorenenou plnkou zo sušených sliviek. Tento recept pochádza z Bavorska a je...

Slivkové osie hniezda
Recept

Slivkové osie hniezda

Slivkové škoricové hniezda sú príjemnou jesennou variantou týchto obľúbených kysnuých koláčov. Sladké kysnuté cesto, z ktorého sme ich napiekli, je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou, záviny či jednoduché sladké pečivo.