Kategória receptov: <span>Kysnuté</span>

Home / Kysnuté
Jahodový koláč z jemného cesta
Recept

Jahodový koláč z jemného cesta

V sezóne jahôd si upečte tento jednoduchý jahodový koláč. Je výnimočný tým, že ako kypridlo som do cesta použila nie kypriaci prášok ale sušené droždie. Koláč však napriek tomu pripravíme pomerne rýchlo, lebo nemusí kysnúť.

Pľundrové cesto a recepty z neho
Recept

Pľundrové cesto a recepty z neho

Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto. Jeho príprava je podobná príprave lístkového cesta, len cesto musí vopred vykysnúť. Nie je to však recept pre netrpezlivých. Pľundrové cesto musí najprv vykysnúť a potom sa v polhodinových intervaloch 4x prekladá. Až vtedy je pripravené na použitie. Ale odmenou je jeho univerzálnosť. Dá sa pripraviť v sladkej aj slanej podobe,...

Sendvičový chlieb na chlebíčky
Recept

Sendvičový chlieb na chlebíčky

Chlebíčky neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Chutné a jednoduché občerstvenie pre šibačov a návštevy, ktoré máme všetci radi. Ja som si ale povedala, že odbočím trochu od tradičných chlebíčkov a pripravím niečo výnimočné. Najprv som upiekla domáci chlieb na chlebíčky, ktorý som dochutila lyofilizovanými cherry rajčinami. A hotové chlebíčky som potom potrela čerstvým syrom, ktorý dá celej dobrote krémový základ....

Toastový chlieb s medvedím cesnakom
Recept

Toastový chlieb s medvedím cesnakom

čo by ste mali vyskúšať tento toastový chlieb s medvedím cesnakom? Medvedí cesnak je sezónna liečivá bylina, ktorej sa darí v lužných lesoch. U nás, v lese pri Dunaji, vykuknú jej prvé lístky už začiatkom februára, keď sa občas na chvíľu oteplí a vykukne slnko. Najlepšie chutí za čerstva a vtedy má pre nás aj...

Pletenky z batatového cesta
Recept

Pletenky z batatového cesta

Pamätáte si môj nedávny recept na zjednodušené croissanty? Tieto pletenky z batatového cesta majú s nimi niečo spoločné. Aj ich základom je kysnuté cesto, do ktorého som pridala uvarený a vychladnutý sladký zemiak – batat. Okrem toho, že vďaka nemu získalo cesto krásnu žltú farbu, ostalo mäkkšie a jemnejšie. Poďte si pozrieť môj recept.

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom
Recept

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom

Fašiangové tradície nemáme len my u nás. Recept na šišky má snáď každý a šišky v rôznych podobách si pripravujú ľudia po novom roku takmer všade v Európe a dokonca aj za jej hranicami. Pred Vianocami som sa vo Francúzsku na trhoch inšpirovala a dnes vám prinášam francúzsku verziu šišiek. U nich sa volajú beignets (čítaj benjets) a majú zvyčajne štvoruholníkový tvar...

Nadýchané slané croissanty
Recept

Nadýchané slané croissanty

Upiecť si domáce slané croissanty nie je úplne jednoduché. Ale nebojte sa, dnes mám pre vás recept, ktorý vám celú prácu uľahčí a výsledok bude rovnako dobrý a kvalitný ako pri klasických croissantoch z pľundrového cesta. Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto, ktoré sa pripravuje na viacero fáz a jeho príprava dlho trvá. Naopak,...

Jednoduchý domáci chlieb
Recept

Jednoduchý domáci chlieb

Nie každý kváskuje a práve preto je dobré mať po ruke tento recept na jednoduchý domáci chlieb. Je pripravený z drožďového cesta a s minimom námahy. Úplne bez práce to nebude, ale na rozdiel od kváskových chlebíkov je tento jednoduchý chlieb hotový s menšou námahou a rýchlejšie. Je to ideálny recept aj pre začiatočníkov –...

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta
Recept

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta

Osie hniezda sa bežne pripravujú z kysnutého cesta. Ja som dnes zarobila kysnuté zemiakové cesto. Zemiak kysnutému cestu veľmi pristane. Okrem toho, že v ňom drží vlhkosť a koláč tým pádom neobschne, pomáha aj jeho jemnosti a vláčnosti. Podľa tohto základného kysnutého zemiakového cesta si okrem závinu môžete pripraviť aj iné kysnuté dobroty – ovocné koláče, pečené buchty, dukátové...