Kategória receptov: <span>Kysnuté</span>

Home / Kysnuté
Kváskové uzly s fetou a sezamom
Recept

Kváskové uzly s fetou a sezamom

Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu.

Syrové pagáče s makom
Recept

Syrové pagáče s makom

Na tieto syrové pagáče s makom som sa veľmi tešila. Väčšinou pečiem oškvarkové alebo zemiakové, ale zažiadalo sa mi zmeny. Asi to poznáte. Mäkké, prekladané cesto, dochutené syrom, chrumkajúce vďaka maku nám doma veľmi chutilo. Tak verím, že aj u vás zožnú tieto syrové pagáče s makom úspech.

Jablkové šišky so škoricovou penou
Recept

Jablkové šišky so škoricovou penou

Dnes som robila jablkové šišky. Lebo šišky už dávno nie sú len fašiangovým jedlom, ktoré si pripravujeme na začiatku roka. Práve naopak. Každého potešia a chutia kedykoľvek. Buď ako dezert alebo dokonca ako sladké hlavné jedlo. Ja som ich tentoraz pripravila na jesennú nôtu – t.j. so škoricou, škoricovou penou a varenými jabĺčkami. A aj...

Žemle s chrumkavou kôrkou
Recept

Žemle s chrumkavou kôrkou

Keď som napiekla tieto žemle, premýšľala som, ako ich nazvem. Ale nakoniec som si povedala, nazvi ich podľa toho, v čom ťa najviac zaujali alebo príjemne prekvapili. A bolo vybavené. Nazvala som ich žemle s chrumkavou kôrkou. Musím ich upiecť niekedy môjmu ocovi. On má na chlebe najradšej chrumkavú kôrku a tieto žemle sú vlastne...

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn
Recept

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn

Prv než vám predstavím recept na tieto úžasné cesnakové uzly, podelím sa s vami o dôvody, prečo som ich vlastne napiekla. Nedávno mi z Kamenného mlyna prišiel balíček a v ňom vrecko múky. Tvárila sa ako hladká, mala však tmavší odtieň. Poslali mi ju priamo z mlyna, kde ju melú. A ako názov mlyna naznačujú,...

Syrové pagáče
Recept

Syrové pagáče

Syrové pagáče som po dlhej dobe robila nedávno na našej chalupe. Na tomto mieste sa mi vždy nejako žiada dobrých domácich kysnutých koláčov a je mi jedno, či sú sladké alebo slané. No a keďže som mala v chladničke poriadny kus poctivého vyzretého farmárskeho syra Hiadlovec od kámošov farmárov zo Slovenskej Ľupče, povedala som si,...

Škoricové pečivo
Recept

Škoricové pečivo

Nápad na toto škoricové pečivo bol spontánny a vznikol na našej chalupe. Prišla za mnou moja 10 ročná dcéra s tým, že “strašne chce niečo piecť”. Obe máme rady kysnuté, obe máme rady škoricu, tak si hovorím, naučím ju piecť tento druh pečiva. Na chalupe mixér nemáme, tak som ju nechala pekne krásne vareškou miesiť...

Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou
Recept

Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou

Aspoň raz do roka pečiem nejaký dobrý rebarborový koláč. Mne sa táto zelenina – ovocie hodí najlepšie na kysnutý koláč, spolu s jahodami a nejakou dobrou mrveničkou. Samotná rebarbora je trochu kyslá, ale v kombinácii s jahodami dosiahne ideálnu chuť, ktorá jednoducho patrí k jari. A k tomu cestu ešte poviem, že je mäkulinké, lebo...

Najlepšia brioška
Recept

Najlepšia brioška

Brioška je už pekne “stará pani”. Toto nadýchané, na maslo bohaté francúzske pečivo pochádza z Normandie a prvý brioškový recept sa datuje späť až do polovice 18.storočia. Normandia, ako krajina, kde prevládalo pestovanie dobytka na zelených pláňach, bola regiónom bohatým na maslo a tým sa v klasickom recepte na briošku veru nešetrí. Ja mám však...