Pomarančový koláč je možno trochu nezvyčajná vec v našom kraji, o to viac si ho obľúbite. Jemné maslové cesto s chuťou pomarančov, škorice a klinčekov samo o sebe je pôžitkom pre chuťové bunky. Výborne sa hodí ku káve alebo čaju, dokonca sa osvedčilo aj ako cesto na ovocné krémové torty. Tak či onak, oplatí sa ho vyskúšať ešte dnes.
Pomarančový koláč od Sisters Bakery
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 200 g masla
- 5 vajec
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- Kôra a šťava z 1 väčšieho pomaranča
- ½ ČL mletej škorice
- ½ ČL mletých klinčekov
Na ozdobenie:
- 2 PL pomarančovej šťavy
- Asi 150-200 g práškového cukru
- 1 pomaranč pokrájaný na menšie kúsky na dekoráciu
Ako na to?
- Na pomarančový koláč najprv vymiešame do peny žĺtka, vanilkový a práškový cukor.
- Potom všľaháme zmäkknuté maslo.
- Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, mletou škoricou a mletým klinčekom. Miešame do hladkej zmesi a potom primiešame šťavu a najemno nastrúhanú kôru z dobre očisteného pomaranča.
- Napokon gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
- Nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu a pečieme na 180 stupňoch asi 35-45 min. Hotový koláč je na povrchu sfarbený do zlatista.
- Ešte teplý koláč polejeme polevou, ktorú si vyrobíme nasledovne: do misky preosejeme práškový cukor, pridáme pomarančovú šťavu a vymiešame do hladkého, polohustého krému.
- Polevu necháme zaschnúť, potom koláč nakrájame na kocky a každý kúsok ozdobíme pomarančom.
Je dobré mať zopár šikovných receptov na rýchle koláče, pozrite si našu zbierku:
Kávový koláč do srnčieho chrbta
Makovo jablkový koláč
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.