Milujete mak? Makový koláč s bohatou plnkou je potom to pravé makové pre vás. Medzi dvomi tenkými plátmi chutného krehkého cesta sa pyšne pretŕča bohatá vrstva makovej plnky. Po troche cukrárskej poézie chceme už len dodať, že tento koláč vám vrelo odporúčame, je výborný, výnimočný a je aj pekný, čo poviete?
Makový koláč s bohatou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- 2 PL mlieka
- 1 PL práškového cukru
- Štipka soli
Plnka:
- 200 g mlaetého maku
- 150 g práškového cukru
- 3 PL strúhanky
- 4 celé vajcia
- 1 bielok (ostane nám pri spracovaní cesta)
- Kôra z 1 citróna
- 1 vajce na potretie
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Všetky prísday na cesto spracujeme dokopy a vymiesime mäkké a nelepivé cesto.
- Na plnku si najprv vyšľaháme z bielkov veľmi tuhý sneh. Pridáme doň preosiaty práškový cukor a žĺtky a mixérom rýchlo zapracujeme do bielok.
- Prisypeme mak, strúhanku a kôru z citróna, zapracujeme gumenou varechou.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Obe vyvaľkáme na veľkosť plechu (použite menší hlboký plech, resp.pekáč).
- Jednu časť cesta vložíme na spodok plechu a prstami ju upravíme tak, aby pokrývala celé dno plechu.
- Na cesto nanesieme plnku a uhladíme povrch.
- Druhú časť cesta najprv dobre popicháme vidličkou a potom ho opatrne umiestnime na plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom.
- Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť asi na 40 minút.
- Hotový a vychladnutý makový koláč posypeme práškovým cukrom.
Keď ste sa dočítali až sem, znamená to, že máte naozaj radi mak. Tak nech sa páči, ďalšie makové recepty:
Makovník
Makový koláč s malinami
Bratislavské rožky
Makovo jablkový koláč
Maková roláda so slivkovým lekvárom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.