Domáce pečivo je domáce pečivo. Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného pečiva, ktoré vám spraví z obyčajných raňajok malý gurmánsky zážitok. Vyskúšali ste už niekedy americké bagle? Je to univerzálne pečivo okrúhleho tvaru, ktoré môžeme posypať rôznymi semiačkami, alebo ich nechať len tak. A vychutnať si ich s maslom, syrom alebo lekvárom. Najlepšie chutia čerstvo napečené.
Domáce bagle od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 700 g hladkej múky
- 15 g soli
- 1 kocka čerstvého droždia
- 400 ml teplej vody
- 1 PL kryštálového cukru
- 35 g mäkkého masla
- 1 bielok na potretie
- rôzne semiačka na posypanie (sézam, mak a pod.)
Ako na to?
- Preosiatu múku premiešame so soľou.
- V troche vody rozpustíme droždie, premiešame s lyžicou cukru a necháme cukor rozpustiť.
- Múku zmiešame s rozpusteným droždím, zvyšnou vodou, a maslom a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.
- Bochník cesta trochu posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste asi pol hodinu kysnúť. Potom cesto premiesime, pokúsime sa odstrániť prípadné vzduchové bubliny.
- Cesto potrieme troškou oleja, zabalíme do potravinovej fólie alebo ešte lepšie dáme ho do plastovej misky s vekom (miska by mala byť ale väčšia, lebo cestobude kysnúť aj v chladničke!).
- Necháme v chladničke cez noc.
- Na druhý deň cesto rozdelíme na 10 rovnakých bochníčkov, ktoré jednou rukou ugúľame do peknej guličky. Do stredu guličky urobíme ukazovákom dierku a točíme, dierka sa bude zväčšovať a vytvoria sa pekné prstence.
- Tie poukladáme na múkou posypanú utierku, prikryjeme a necháme asi 45 minút podkysnúť.
- Rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Bielok si rozmiešame a pripravíme si semiačka.
- Do hrnca dáme zovrieť vodu, zmiešame ju s lyžicou kryštálového cukru a 1 balíčkom kypriaceho prášku.
- Do vriacej vody ponoríme nakysnuté bagle a povaríme z každej strany asi minútu. Vyberieme, necháme odkvapkať, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom a posypeme semiačkami.
- Pečieme 25-30 minút. Bagle sa dajú aj mraziť ešte pred pečením, po kúpeli vo viacej vode ich necháme odkvapkať, vychladnúť a jednotlivo ich zabalíme do sáčkov a mrazíme. Po vybratí z mrazničky ich vyberieme zo sáčkov a dopečieme.
Zopár ďalších odskúšaných receptov na domáce pečivo:
Domáci chlieb bez miesenia
Mliečne sladké pečivká
Zemiakové pagáče
Tekvicové kysnuté pečivká
Chlebové jednohubky
Pečivká so semiačkami
Gruľovníky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.