Domáce pečivo bagel
Domáce pečivo bagel

Domáce pečivo je domáce pečivo. Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného pečiva, ktoré vám spraví z obyčajných raňajok malý gurmánsky zážitok. Vyskúšali ste už niekedy americké bagle? Je to univerzálne pečivo okrúhleho tvaru, ktoré môžeme posypať rôznymi semiačkami, alebo ich nechať len tak. A vychutnať si ich s maslom, syrom alebo lekvárom. Najlepšie chutia čerstvo napečené.

Domáce bagle od Sisters Bakery

 Ingrediencie:

  • 700 g hladkej múky
  • 15 g soli
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 400 ml teplej vody
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 35 g mäkkého masla
  • 1 bielok na potretie
  • rôzne semiačka na posypanie (sézam, mak a pod.)

 

Ako na to?

  • Preosiatu múku premiešame so soľou.
  • V troche vody rozpustíme droždie, premiešame s lyžicou cukru a necháme cukor rozpustiť.
  • Múku zmiešame s rozpusteným droždím, zvyšnou vodou, a maslom a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.
  • Bochník cesta trochu posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste asi pol hodinu kysnúť. Potom cesto premiesime, pokúsime sa odstrániť prípadné vzduchové bubliny.
  • Cesto potrieme troškou oleja, zabalíme do potravinovej fólie alebo ešte lepšie dáme ho do plastovej misky s vekom (miska by mala byť ale väčšia, lebo cestobude kysnúť aj v chladničke!).
  • Necháme v chladničke cez noc.
  • Na druhý deň cesto rozdelíme na 10 rovnakých bochníčkov, ktoré jednou rukou ugúľame do peknej guličky. Do stredu guličky urobíme ukazovákom dierku a točíme, dierka sa bude zväčšovať a vytvoria sa pekné prstence.
  • Tie poukladáme na múkou posypanú utierku, prikryjeme a necháme asi 45 minút podkysnúť.
  • Rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Bielok si rozmiešame a pripravíme si semiačka.
  • Do hrnca dáme zovrieť vodu, zmiešame ju s lyžicou kryštálového cukru a 1 balíčkom kypriaceho prášku.
  • Do vriacej vody ponoríme nakysnuté bagle a povaríme z každej strany asi minútu. Vyberieme, necháme odkvapkať, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom a posypeme semiačkami.
  • Pečieme 25-30 minút. Bagle sa dajú aj mraziť ešte pred pečením, po kúpeli vo viacej vode ich necháme odkvapkať, vychladnúť a jednotlivo ich zabalíme do sáčkov a mrazíme. Po vybratí z mrazničky ich vyberieme zo sáčkov a dopečieme.

Zopár ďalších odskúšaných receptov na domáce pečivo:

Domáci chlieb bez miesenia

Mliečne sladké pečivká

Zemiakové pagáče

Tekvicové kysnuté pečivká

Chlebové jednohubky

Pečivká so semiačkami

Gruľovníky

 

 

Leave a Reply