Kategória receptov: <span>slané</span>

Home / slané
Francúzske pečivo fougasse
Recept

Francúzske pečivo fougasse

Keď so bola v lete na dovolenke vo Francúzsku, fougasse boli moje raňajky. Toto zvláštne tvarované pečivo ma dostalo. A ak som ho aj nezjedla na raňajky, bolo na neskôr na zajedanie k vínku. Po návrate domov som plánovala, ako si olivovú fougasse napečiem, ale napokon to dopadlo úplne inak :-). U kamarátov farmárov som...

Jednoduchá chladničková ciabatta
Recept

Jednoduchá chladničková ciabatta

Dobrá a praktická vec, táto chladničková ciabatta. Metaforicky by sa jej dalo povedať, že za málo peňazí – veľa muziky. Pri príprave tejto ciabatty sa ani veľa nenarobíte, lebo celé kúzlo tohto nadýchaného pečiva spraví čas. Stačí si ho le správne rozvrhnúť. Ciabattu som pripravila len zo základných surovín, ktoré máme všetci doma. Na záver...

Maslové slané pečivo
Recept

Maslové slané pečivo

Čo by ste povedali na slané pečivo, ktoré je tak mäkké a voňavé, že mu neviete odolať a máte ho chuť zjesť ešte prv, než vychladne? Mám presne taký recept a verte, že keď toto pečivo ochutnáte, určite sa k receptu čoskoro opäť vrátite. Suroviny naň máte určite doma, tak sa rovno do toho pustite....

Kváskový koreň
Recept

Kváskový koreň

Pod zvláštnym názvom kváskový koreň sa skrýva pomerne jednoduchý ale veľmi chutný kváskový chlebík. Dal by sa nazvať až rustikálnym. Najväčší podiel práce na ňom spraví čas. Dobre vykysnuté a vyzreté kváskové cesto, ktorého základom je ražný kvások, sa pečením premení do výdatného chlebíka, ktorý bude všetkým chutiť. Ak náhodou nekváskujete, kvások nahraďte v recepte...

Slané muffiny s medvedím cesnakom
Recept

Slané muffiny s medvedím cesnakom

Slané muffiny sú príjemnou obmenou sladkej verzie týchto obľúbených koláčov. Ja som využila sezónu a to, čo nám príroda ponúka. Nazbierala som si v lese čerstvý medvedí cesnak a zapracovala som ho do mäkkého a nadýchaného kysnutého cesta. Výsledkom boli tieto slané muffiny, ktoré sa u nás zjedli len taký lupot. Sú výborné na raňajky,...

Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Bryndzové pagáče bez kysnutia
Recept

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept!

Domáci toastový chlieb
Recept

Domáci toastový chlieb

Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a...

Domáce bosniaky z kvásku
Recept

Domáce bosniaky z kvásku

Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem. Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate....

Kváskové uzly s fetou a sezamom
Recept

Kváskové uzly s fetou a sezamom

Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu.