Kategória receptov: <span>slané</span>

Home / slané
Pľundrové cesto a recepty z neho
Recept

Pľundrové cesto a recepty z neho

Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto. Jeho príprava je podobná príprave lístkového cesta, len cesto musí vopred vykysnúť. Nie je to však recept pre netrpezlivých. Pľundrové cesto musí najprv vykysnúť a potom sa v polhodinových intervaloch 4x prekladá. Až vtedy je pripravené na použitie. Ale odmenou je jeho univerzálnosť. Dá sa pripraviť v sladkej aj slanej podobe,...

Tvarohové žemle bez kysnutia
Recept

Tvarohové žemle bez kysnutia

Čo by ste povedali na čerstvo napečené tvarohové žemle? A dokonca bez kysnutia? Mám pre vás dnes recept, po ktorom siahnem vždy, keď sa doma minie čerstvé pečivo a na kysnuté sa nám čakať nechce. Jednoduchý a najmä rýchly recept nás už veľakrát zachránil v situáciach, kedy bol hlad väčší než trpezlivosť (a obchody zavreté)....

Toastový chlieb s medvedím cesnakom
Recept

Toastový chlieb s medvedím cesnakom

čo by ste mali vyskúšať tento toastový chlieb s medvedím cesnakom? Medvedí cesnak je sezónna liečivá bylina, ktorej sa darí v lužných lesoch. U nás, v lese pri Dunaji, vykuknú jej prvé lístky už začiatkom februára, keď sa občas na chvíľu oteplí a vykukne slnko. Najlepšie chutí za čerstva a vtedy má pre nás aj...

Pletenky z batatového cesta
Recept

Pletenky z batatového cesta

Pamätáte si môj nedávny recept na zjednodušené croissanty? Tieto pletenky z batatového cesta majú s nimi niečo spoločné. Aj ich základom je kysnuté cesto, do ktorého som pridala uvarený a vychladnutý sladký zemiak – batat. Okrem toho, že vďaka nemu získalo cesto krásnu žltú farbu, ostalo mäkkšie a jemnejšie. Poďte si pozrieť môj recept.

Slané jednohubky z odpaľovaného cesta
Recept

Slané jednohubky z odpaľovaného cesta

Keď sa povie jednohubky, ja mám pred očami obraz – dospeláci v ligotavých slávnostných šatách, ženy čerstvá trvalá, muži hladko oholení, dobre naladení a nebezpečne krásni, šampanské, no a na stole strieborné podnosy a na nich tie jednohubky. Inými slovami povedané – rožka nakrájané na količka, ozdobené po pansky šunkou, kúskom vajíčka, syrom, možno rajčinkou...

Nadýchané slané croissanty
Recept

Nadýchané slané croissanty

Upiecť si domáce slané croissanty nie je úplne jednoduché. Ale nebojte sa, dnes mám pre vás recept, ktorý vám celú prácu uľahčí a výsledok bude rovnako dobrý a kvalitný ako pri klasických croissantoch z pľundrového cesta. Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto, ktoré sa pripravuje na viacero fáz a jeho príprava dlho trvá. Naopak,...

Jednoduchý domáci chlieb
Recept

Jednoduchý domáci chlieb

Nie každý kváskuje a práve preto je dobré mať po ruke tento recept na jednoduchý domáci chlieb. Je pripravený z drožďového cesta a s minimom námahy. Úplne bez práce to nebude, ale na rozdiel od kváskových chlebíkov je tento jednoduchý chlieb hotový s menšou námahou a rýchlejšie. Je to ideálny recept aj pre začiatočníkov –...

Zemiakové žemle
Recept

Zemiakové žemle

Zemiakové žemle, ktoré vám v tomto recepte predstavujem, som napiekla z univerzálneho zemiakového kysnutého cesta. Varené strúhané zemiaky sa do kysnutého cesta veľmi dobre hodia. Zanechávajú ho vláčnejšie a takto pripravené cesto len tak ľahko nevyschne. Podľa tohto základnúho receptu si môžete napiecť nielen zemiakové žemle, ale aj iné druhy pečiva, slané záviny alebo slané...

Zemiakové tyčinky
Recept

Zemiakové tyčinky

Zemiakové tyčinky sú šikovným receptom na oslavy, na posedenia a vlastne na kedykoľvek máme chuť na domáci zájedok k nápojom. Príprava je veľmi jednoduchá a mne sa na nich najviac páči to, že sú zemiakové. Robím ich vždy, keď mi ostanú z predošlého dňa zemiaky, ktoré už nikto nechce jesť. Okrem tyčiniek môžeme z tohto tvárneho...

Jednoduché pagáče s tekvicou
Recept

Jednoduché pagáče s tekvicou

Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy ich raz-dva vykrojíme a upečieme. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné.