Kategória receptov: <span>slané</span>

Home / slané
Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Bryndzové pagáče bez kysnutia
Recept

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept!

Domáci toastový chlieb
Recept

Domáci toastový chlieb

Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a...

Domáce bosniaky z kvásku
Recept

Domáce bosniaky z kvásku

Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem. Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate....

Kváskové uzly s fetou a sezamom
Recept

Kváskové uzly s fetou a sezamom

Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu.

Syrové pagáče s makom
Recept

Syrové pagáče s makom

Na tieto syrové pagáče s makom som sa veľmi tešila. Väčšinou pečiem oškvarkové alebo zemiakové, ale zažiadalo sa mi zmeny. Asi to poznáte. Mäkké, prekladané cesto, dochutené syrom, chrumkajúce vďaka maku nám doma veľmi chutilo. Tak verím, že aj u vás zožnú tieto syrové pagáče s makom úspech.

Žemle s chrumkavou kôrkou
Recept

Žemle s chrumkavou kôrkou

Keď som napiekla tieto žemle, premýšľala som, ako ich nazvem. Ale nakoniec som si povedala, nazvi ich podľa toho, v čom ťa najviac zaujali alebo príjemne prekvapili. A bolo vybavené. Nazvala som ich žemle s chrumkavou kôrkou. Musím ich upiecť niekedy môjmu ocovi. On má na chlebe najradšej chrumkavú kôrku a tieto žemle sú vlastne...

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn
Recept

Cesnakové uzly z múky Kamenný mlyn

Prv než vám predstavím recept na tieto úžasné cesnakové uzly, podelím sa s vami o dôvody, prečo som ich vlastne napiekla. Nedávno mi z Kamenného mlyna prišiel balíček a v ňom vrecko múky. Tvárila sa ako hladká, mala však tmavší odtieň. Poslali mi ju priamo z mlyna, kde ju melú. A ako názov mlyna naznačujú,...

Syrové pagáče
Recept

Syrové pagáče

Syrové pagáče som po dlhej dobe robila nedávno na našej chalupe. Na tomto mieste sa mi vždy nejako žiada dobrých domácich kysnutých koláčov a je mi jedno, či sú sladké alebo slané. No a keďže som mala v chladničke poriadny kus poctivého vyzretého farmárskeho syra Hiadlovec od kámošov farmárov zo Slovenskej Ľupče, povedala som si,...