Karamelový koláč
Karamelový koláč
Karamelový koláč
Karamelový koláč
Karamelový koláč

Karamelový koláč, ktorý vám práve predstavujeme, má pôvod vo Francúzsku. Je robený na štýl tartu, to znamená len tenká vrstva cesta, na ktorej je karamel a v ňom zapečené mandľové lupienky. Koláčik je veľmi sýty, hodí sa ako dezert ku kávičke po dobrom obede. Základom je vybrať kvalitné suroviny a dodržať náš recept. A potom sa už len tešte na francúzsky dezert.

Karamelový koláč s mandľami od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na cesto:

  • 140 g hladkej múky
  • 1 PL práškového cukru
  • 110 g studeného masla
  • 1 PL ľadovej vody
  • ½ ČL vanilkového extraktu

Na plnku:

  • 250 ml šľahačky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
  • Štipka soli
  • Na prilepšenie môžeme dať aj 2 PL mandľového amareto likéru  

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme cesto. V mise dobre premiešame cukor a múku. Potom pridáme na malé kocky nakrájané veľmi dobre vychladené maslo. Zamiešame len toľko, aby sa maslo obalilo sypkou zmesou.
  • Pridáme vodu a vanilku a miešame, aby sa cesto spojilo do hladkej gule. Postupujeme rýchlo, aby sme sa vyhli zmäkknutiu masla a cesta.
  • Zabalíme ho do potravinovej fólie, sploštíme do tvaru disku a necháme v chladničke dobre vychladiť.
  • Vychladnuté cesto rukami natlačíme do okrúhlej formy na nízke torty (priemer cca 23 cm) a dáme do mrazničky asi na 15-20 min riadne zachladiť.
  • Pečieme na 190 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda. Potom vyberieme z rúry von, ale rúru ešte nevypíname.
  • Na plnku si zvaríme šľahačku s cukrom, nasypeme do nej mandľové lupienky, soľ a prípadne likér, stiahneme z ohňa a opatrne nalejeme do predpečeného cesta. Dávame pozor, aby nám plnka nevytekala mimo okraje cesta, ťažko sa to potom čistí a krája.
  • Vrátime späť do rúry a dopečieme do zlatohneda, asi ďalších 20 minút. Odporúčame po 10 minútach opačnou stranou lyžice poklepkávať po povrchu, aby sme rozpukli prípadnú cukrovú škrupinku, ktorá sa môže tvoriť. Vyberieme z rúry.
  • Necháme vychladnúť, až potom krájame. Môžeme podávať s trochou vyšľahanej šľahačky.

Kto má rád karamel, určite nech neprehliadne ďalšie recepty z našej dielne:

Karamelovo čokoládové mini tartketky

Karamelové veterníky

Karamelový cheescake

Karamelová roláda s orieškami

Leave a Reply