cuketový srnčí chrbát
cuketový srnčí chrbát
cuketový srnčí chrbát
Viete, prečo by ste si mali upiecť tento cukinový srnčí chrbát? Lebo je veľmi šťavnatý, tak akurát sladký a pomerne jednoduchý na prípravu. A najmä v sezóne cukín sa dobrý recept zíde. Pozývam vás vyskúšať ho a keď sa vám bude páčiť, dajte mu 5 hviezdičiek. Cukinový srnčí chrbát Ingrediencie: Na cesto: 250 g nastrúhanej...

Viete, prečo by ste si mali upiecť tento cukinový srnčí chrbát? Lebo je veľmi šťavnatý, tak akurát sladký a pomerne jednoduchý na prípravu. A najmä v sezóne cukín sa dobrý recept zíde. Pozývam vás vyskúšať ho a keď sa vám bude páčiť, dajte mu 5 hviezdičiek.

Cukinový srnčí chrbát

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g nastrúhanej cukiny (asi jedna stredne veľká cukina)
  • 200 g polohrubej múky
  • 175 g mäkkého masla
  • 130 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g bieleho smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
  • 2 celé vajcia a 1 žĺtok
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
  • Kôra a šťava z polovice citróna
  • Štipka soli

 

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • Šťava z polovice citróna

 

Ako na to?

Nastrúhanú cukinu necháme na sitku odkvapkať.

Do misy preosejeme múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, perníkové korenie a všetky suché prísady spolu dobre premiešame.

Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova spolu s práškovým cukrom. Postupne po jednom prišľaháme celé vajcia a napokon aj jeden žĺtok. Ďalej pridáme jogurt alebo kyslú smotanu, kôru a šťavu z citróna a dobre premiešame.

Do mokrej zmesi v ďalšom kroku pridáme mleté vlašské orechy a aj suché prísady, ktoré sme si pripravili.

Nakoniec ešte pridáme odkvapkanú a vyžmýkanú strúhanú cuketu a všetky prísady premiešame. Cesto potom vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 40-45 minút, kým je cuketový srnčí chrbát na dotyk pružný a zapichnutá špajla vyjde von suchá.

Hotový koláč opatrne vyklopíme na mriežku a ešte teplý ho potrieme cukrovo-citrónovou polevou. Tú si pripravíme vyšľahaním všetkých uvedených prísad do hustého krému.

Cuketový koláč ozdobíme mletými orechmi alebo čerstvými ríbezľami.

Cukinové koláče

Na našej stránke nájdete ešte aj ďalší nápad, ako zužitkovať cukinu. Keď ju skombinujete s opraženými mletými lieskovcami, vznikne z toho voňavý nadýchaný koláčik, až zákusok, ktorému nikto nepovie nie.

Kliknite na recept a vyskúšajte aj tento cukinový koláč:

Cukinový koláč s lieskovcami

Leave a Reply