cuketový koláč
cuketový koláč
cuketový koláč
To by nebolo leto, keby sa v každej slovenskej rodine aspoň raz nepiekol cuketový koláč. Receptov je síce veľa, ale tento rok by ste mohli vyskúšať našu verziu. Cuketový koláč s opraženými lieskovými orieškami, vďaka ktorým je úplne výnimočný. Prečítajte si náš recept, napečte a dajte nám vedieť, ako vám chutil :-). Cuketový koláč s...

To by nebolo leto, keby sa v každej slovenskej rodine aspoň raz nepiekol cuketový koláč. Receptov je síce veľa, ale tento rok by ste mohli vyskúšať našu verziu. Cuketový koláč s opraženými lieskovými orieškami, vďaka ktorým je úplne výnimočný. Prečítajte si náš recept, napečte a dajte nám vedieť, ako vám chutil :-).

Cuketový koláč s lieskovcami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g najemno nastrúhanej cukety
  • 200 g hladkej múky
  • 170 g trstinového cukru
  • 150 g mletých pražených lieskovcov
  • 125 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • Trochu soli

 

Na ozdobenie: šľahačka, čokoládové hoblinky a opražené lieskovce

 

Ako na to?

  • Ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu odvážime a 300 g z nej nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme ju malým množstvom soli a necháme ju pustiť šťavu.
  • Celé vajcia spolu s trstinovým cukrom šľaháme do nadýchanej bledej peny. Potom pridáme olej a ešte krátko premiešame.
  • Na vajíčkovú zmes nasypeme opražené mleté lieskovce (nezabudnite, že musia byť opražené, chutia oveľa lepšie a výraznejšie a dodajú koláču výnimočnosť).
  • Cukinu riadne vyžmýkame a primiešame ju do orechovo-vajíčkovej zmesi.
  • Na to celé preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom a gumenou varechou ju zľahka ale dôkladne vmiešame do zmesi.
  • Menší plech (20×25 cm) potrieme maslom, vystelieme ho papierom na pečenie a naň nalejeme cesto.
  • Pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi pol hodinu, kým je na povrchu na dotyk dlaňou pevný.
  • Upečený cuketový koláč necháme vychladnúť.
  • Podávame ho nakrájaný na kocky, ozdobený šľahačkou, čokoládovými hoblinkami a opraženým lieskovcom.

Prekvapivo dobré koláče

Niekedy človek len pozerá, že ako dobre vedia dopadnúť trochu netradičné recepty. Správne množstvo banánu, cuketa skombinovaná s orieškami, červená repa alebo varený zemiak v ceste – toto všetko zaručí, aby vám hotový koláčik chutil ešte lepšie.

V našich receptoch, ktoré sme pre vás vyskúšali ochutnali a ktoré vám budú fungovať a chutiť, máme aj takéto. Keď vám chutil náš cuketový koláč s lieskovcami, potom skúste ďalší víkend niektorý z nasledujúcich koláčov:

Ovocné koláče z mäkučkého tvarohového cesta

Lieskovcový koláč bez múky

Šťavnatý makový koláč s jablkami

Koláč z červenej repy s citrónovou polevou

Banánové muffiny alebo koláč s orechovou posýpkou

Leave a Reply