šťavnatý ríbezľový koláč
šťavnatý ríbezľový koláč
Neviem si predstaviť lepší koláč na leto, ako tento šťavnatý ríbezľový koláč. Mám rada ovocné koláče a najmä také, ktoré nešetria ovocím, radšej šetria cestom :-). Toho je v tomto koláči menej a vďaka tomu vynikne výrazná chuť šťavnatého ovocia. Správne sladko-kyslá, osviežujúca, taká akurát na leto. Pokiaľ nemáte čerstvé ríbezle, môžete použiť aj mrazené,...

Neviem si predstaviť lepší koláč na leto, ako tento šťavnatý ríbezľový koláč. Mám rada ovocné koláče a najmä také, ktoré nešetria ovocím, radšej šetria cestom :-). Toho je v tomto koláči menej a vďaka tomu vynikne výrazná chuť šťavnatého ovocia. Správne sladko-kyslá, osviežujúca, taká akurát na leto. Pokiaľ nemáte čerstvé ríbezle, môžete použiť aj mrazené, dokonca si viem predstaviť, že aj iné druhy ovocia by sa do tohto koláča hodili.

Šťavnatý ríbezľový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 1 celé vajce
  • Pol ČL kypriaceho prášku

 

 

Na polevu:

  • 200 g hustej kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu

 

Asi 500 g ríbezlí

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme cesto, ktoré musí odstáť v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred.

Múku, kukuričný škrob, kypriaci prášok a práškový cukor preosejeme a dobre premiešame. Pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, vajce a premiešame. Zo zmesi vymiesime kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chaldničky.

Ďalším krokom v príprave ríbezľového koláča je očistenie ríbezlí. Bobuľky ríbezlí poodtŕhame od stoniek a umyjeme ich. Necháme na site odkvapkať.

Z pripraveného cesta oddelíme jednu tretinu bokom. Zvyšné dve tretiny natlačíme na dno zapekacej misy s priemerom asi 25 cm a uhladíme povrch. Odloženú tretinu cesta vyšúľame tak, aby vystačila na celý obvod formy. Cesto natlačíme po okrajoch formy asi do výšky 1.5-2 cm. Do pripraveného cesta potom vsypeme pripravené ríbezle.

Na polevu, resp. plnku, vyšľaháme žĺtky s cukrom do krémovej peny. Potom primiešame kyslú smotanu alebo grécky jogurt, vanilku a kukuričný škrob. Napokon vmiešame tuhý sneh z dvoch bielkov.

Polevu nalejeme na ríbezle a takto pripravený ríbezľový koláč dáme vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov teplovzdušných (vrtuľa) a pečieme ho asi 35-40 minút, kým je koláč na povrchu na dotyk dlane pružný a do zlatohneda upečený.

Po dopečení ho necháme vychladnúť a potom ho nakrájaný servírujeme. Chutí výborne aj so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Ríbezľové recepty

Ak hľadáte recept na dobrý ríbezľový koláč, okrem toho dnešného vám ponúkame ešte ďalšie nápady:

Ríbezľový koláč s mandľovou plnkou

Kysnutý koláč s ríbezľami

Jogurtový koláč na perníkovej kruste s ríbezľami

Leave a Reply