Orieškový suchár je veľmi šikovný recept, ktorý vyťahujeme vtedy, keď nám ostanú po pečení nespotrebované bielky. Namiesto vymýšľania, čo s nimi, rovno pečieme tento obľúbený domáci keksík. Orechami nešetríme, vtedy je suchár najlepší. Upečiete, nakrájate, dobre vysušíte a potom odložíte do plechovice alebo sklenenej nádoby. A pokiaľ ich hneď neschrúmete, vydržia vám veľmi dlho.
Orieškový suchár z bielkov od Sisters Bakery
Ingrediencie na 1 dávku:
- 1 bielok
- 30 g kryštálového cukru (pre zdravšiu verziu môžete dať kľudne len polovičné množstvo cukru)
- rovnako 30 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu (odporúčame použiť bielu hladkú ryžovú múku)
- 30 g lieskovcov
Do jednej formy na chlebík alebo srnčí chrbát treba asi 4 bielky. Čiže si pripravte suroviny na 4 dávky.
Ako na to?
- Bielky dáme do čistej misy a šľaháme na vysokých otáčkach do mäkkej peny. Potom pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha.
- Na bielkový sneh preosejeme múku, pomocou gumenej varechy ju zľahka vmiešame.
- Pridáme celé lieskovce, vmiešame ich rovnomerne do zmesi.
- Pripravenú zmes vlejeme do vymastenej a vymúčenej formy na srnčí chrbát alebo na chlebík a pečieme na 170 stupňoch asi 25 minút.
- Necháme úplne vychladnúť. Koláč nakrájame veľmi ostrým nožom alebo na krájači na tenké plátky (pokiaľ sa dá, asi na 2 mm tenké), tie rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme v rúre na 100 stupňoch (prípadne pri pootvorených dverách rúry) do chrumkava.
- Dobre vysušený suchár vydrží veľmi dlho.
Orieškový suchár má čestné miesto v našom receptári od roku 2000, kedy nám tento recept posunula bývalá kolegyňa Danka. Zvykneme ho piecť na Vianoce a Veľkú noc, keď sa popri inom pečení stane, že nám ostanú nejaké tie bielky. Máme pre vás ešte ďalšie recepty, kde môžete spotrebovať buď prebytočné bielky alebo žĺtky:
Markónky
Vianočka
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.