orieškový suchár
orieškový suchár
orieškový suchár
Orieškový suchár je veľmi šikovný recept, ktorý vyťahujeme vtedy, keď nám ostanú po pečení nespotrebované bielky. Namiesto vymýšľania, čo s nimi, rovno pečieme tento obľúbený domáci keksík. Orechami nešetríme, vtedy je suchár najlepší. Upečiete, nakrájate, dobre vysušíte a potom odložíte do plechovice alebo sklenenej nádoby. A pokiaľ ich hneď neschrúmete, vydržia vám veľmi dlho. Orieškový...

Orieškový suchár je veľmi šikovný recept, ktorý vyťahujeme vtedy, keď nám ostanú po pečení nespotrebované bielky. Namiesto vymýšľania, čo s nimi, rovno pečieme tento obľúbený domáci keksík. Orechami nešetríme, vtedy je suchár najlepší. Upečiete, nakrájate, dobre vysušíte a potom odložíte do plechovice alebo sklenenej nádoby. A pokiaľ ich hneď neschrúmete, vydržia vám veľmi dlho.

Orieškový suchár z bielkov od Sisters Bakery

Ingrediencie na 1 dávku:

  • 1 bielok
  • 30 g kryštálového cukru (pre zdravšiu verziu môžete dať kľudne len polovičné množstvo cukru)
  • rovnako 30 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu (odporúčame použiť bielu hladkú ryžovú múku)
  • 30 g lieskovcov

Do jednej formy na chlebík alebo srnčí chrbát treba asi 4 bielky. Čiže si pripravte suroviny na 4 dávky. 

Ako na to?

Bielky dáme do čistej misy a šľaháme na vysokých otáčkach do mäkkej peny. Potom pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha. Na bielkový sneh preosejeme múku, pomocou gumenej varechy ju zľahka vmiešame. Pridáme celé lieskovce, vmiešame ich rovnomerne do zmesi.

Pripravenú zmes vlejeme do vymastenej a vymúčenej formy na srnčí chrbát alebo na chlebík a pečieme na 170 stupňoch asi 25 minút.

Necháme trochu vychladnúť a potom ho zabalíme do alobalu. V ňom ho necháme odpočívať cez noc. Takto sa bude lepšie krájať. Koláč nakrájame veľmi ostrým nožom alebo na krájači na tenké plátky (pokiaľ sa dá, asi na 2 mm tenké), tie rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme v rúre na 100 stupňoch (prípadne pri pootvorených dverách rúry) do chrumkava.

Dobre vysušený suchár vydrží veľmi dlho.

Prebytok bielkov?

Orieškový suchár má čestné miesto v našom receptári od roku 2000, kedy nám tento recept posunula bývalá kolegyňa Danka. Zvykneme ho piecť na Vianoce a Veľkú noc, keď sa popri inom pečení stane, že nám ostanú nejaké tie bielky. Ak hľadáte, ako ich upotrebiť, potom máme pre vás zopár námetov v podobe overených receptov:

Markónky

Meringue – Pavlovky a iné dobroty

Laskonky

Bielková bábovka

laskonky

 

 

 

Leave a Reply