Penové kornútky nemajú so zmrzlinou v skutočnosti nič spoločné, teda okrem výzorovej podobnosti. Patria medzi tie recepty, po ktorých rady siahneme, keď nám ostanú z iného pečenia vaječné bielky. Aj keď sa síce dajú zmraziť, lepšie je použiť ich začerstva. A toto je jeden zo spôsobov. My ich podomácky voláme zimné zmrzlinky, lebo v lete jeme normálnu zmrzku a v zime preventívne takúto nemrazenú.
Penové kornútky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- Bielky zo 4 väčších vajec (asi 120 g)
- 200 g kryštálového cukru
- 3 plátky želatíny
- 40 g vody
- Čokoláda (min.150 g)
- Zmrzlinové oblátky s plochým podstavcom
- Nasekanné a opražené lieskovce na ozdobu
Ako na to?
- Do misky so studenou vodou dáme napučať tri plátky želatíny.
- Do malého hrnca (ideálne malej rajnice s dlhou rúčkou) dáme vodu a kryštálový cukor, varíme na slabšom plameni, kým cukrový rozvar nedosiahne 120 stupňov. Ak nemáte kuchynský teplomer, cukrový rozvar by sa mal variť okolo 5 minút, keď dosiahne správnu teplotu, mal by byť väzký, ťahavý ale stále číry, nemal by ešte začať karamelizovať.
- Kým sa bude rozvar variť, v čistej mise šľaháme bielky, potrebujeme sa dostať na polotuhú konzistenciu. Ak nám medzitým rozvar ešte nedosiahol 120 stupňov, kľudne môžeme prestať šľahať.
- Keď je cukrový rozvar na 120 stupňoch, odstavíme ho z ohňa. Jednou rukou šľaháme mixérom bielky a druhou prilievame cícerkom cukrový rozvar tak, aby dopadal medzi metličky mixéra a okraj misy. Keď celý sirup vlejeme do bielok, šľaháme ich ďalej pár minút.
- Napučanú želatínu dáme do malého hrnčeka, krátko ho zahrejeme a želatínu rozpustíme.
- Potom pridáme rozpustenú želatínu a pokračujeme v šľahaní do vychladnutia bielok, asi 5 minút.
- Výsledná pena má mať tuhú špičku, ale má byť hladká a lesklá.
- Penu dáme do zdobiaceho sáčku so špičkou s väčším otvorom (alebo do igelitového sáčku, na ktorom sme odstihli špičku a spravili otvor s priemerom asi 1 cm) a vstrekujeme ju do oblátok. Dáme do chladničky stuhnúť asi na pol hodinu.
- Potom namáčame do roztopenej čokolády a posypeme opraženými nasekanými lieskovcami.
Na záver ešte zopár tipov na dezerty alebo pečivká, ktoré majú deti rady:
Medové kysnuté pečivká na desiatu
Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou
Plnené piškótky s polevou z bielej čokolády
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.