Desiata pre deti - medové pečivká
Desiata pre deti - medové pečivká
Desiata pre deti - medové pečivká
Desiata pre deti - medové pečivká

Desiata pre deti by mala deťom chutiť a mamy by mali byť spokojné vediac, čo ich deti jedia. Pokiaľ nám to čas dovolí, snažíme sa našim deckám robiť čo najdomáckejšie raňajky, pečieme vlastné chleby, rožky a občas, za odmenu aj nejakú maškrtu. Ako napríklad tieto kysnuté medové pečivká, ktoré sa dajú naplniť slivkovým lekvárom alebo nutelou. Nedali by ste si aj vy?

Desiata pre deti – medové pečivká od Sisters Bakery

Ingrediencie:    

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 75 ml bieleho jogurtu (aspoň 3.5% tuku)
  • 75 g masla izbovej teploty
  • 75 g práškového cukru
  • 1 PL medu
  • 1 ČL soli
  • Na plnku asi 4-5 PL nutely alebo tuhého lekváru (napr.slivkového)
  • Mlieko na potretie

  

Ako na to? 

  • Toto kysnuté cesto je jednoduché a kysne cez noc, netreba ani pripravovať kvások a určite sa vám podarí, ak použijete čerstvé kvasnice a dodržíte náš postup.
  • Večer si v mixéi zmiešame všetky suroviny okrem nutely, resp.lekváru a mlieka na potretie. Naším cieľom je pružné a podľa možnosti mäkké cesto. Mixéru to bude trvať asi 15 minút.
  • Cesto potom môžeme ručne premiesiť na pomúčenej doske, dáme ho do väčšej misy a prikryjeme potravinovou fóliou.
  • Odložíme do chladničky na noc kysnúť. Preto je ozaj dôležité použiť misu aspoň dvojnásobne väčšiu ako nevykysnuté cesto.
  • Na druhý deň bude cesto krásne nakysnuté. Rozdelíme ho asi na 18-20 kúskov, ktoré prstami roztlačíme na štvoce asi 10×10 cm veľké.
  • Pomocou zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou nastriekame do stredu štvorcou nutelu alebo lekvár (stačí urobiť hrubší pásik, ale nechajte si po krajoch aspoň 1 cm priestor, aby sa nám dobre tvarovali pečivká).
  • Teraz pečivká opatrne zrolujeme, najprv stlačíme kraje tak, aby sme sa vyhli vytečeniu plnky, potom opatrne pospájame šev a pečivká upravíme do tvaru podlhovastých buchtičiek.
  • Dáme ich na plech vystlaný papierom, necháme medzi nimi pár cm priestor, lebo ešte slušne podkysnú pred a počas pečenia.
  • Necháme hodinu pri izbovej teplote podkysnúť.
  • Pred pečením ich potrieme mliekom.
  • Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, kým sa pečivká nezačnú farbiť do zlatohneda a spodky sú upečené.

Rozmýšľate, čo bude ďalšia desiata pre deti? Máme pre vás zopár tipov:

Zemiakové pletenky

Mliečne pečivká pre deti

Ražné žemličky z kvásku

Mandľové žemličky

Domáci toastový chlieb

Leave a Reply