Z môjho univerzálneho kysnutého cesta si poľahky pripravíme aj tieto moravské koláče. Niekde ich nazývajú aj moravské svadobné koláče alebo svadobné koláčiky. Nech je ako chce, dôležité je, aby chutili. Tieto koláčiky sú dvakrát plnené, raz hustým slivkovým lekvárom a potom ešte tvarohovou plnkou. A aj vďaka tomu sú tak jedinečné a chutné. Poďte vyskúšať môj recept.
Moravské koláče
Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g hladkej múky (môže byť aj polohrubá alebo kombinácia týchto dvoch)
- 250 g mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
- 2 žĺtky
- ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- štipka soli
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
- ½ ČL vanilky
Plnka:
- 1 pohárik slivkového lekváru (povidlá)
- 250 g tvarohu (akýkoľvek, ja som dala krémový)
- 2-3 PL kryštálového cukru
- Kôra z polovice citróna
- 1 vajce
Posýpka:
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL oleja
A ešte 1 vajce na potieranie.
Ako na to?
Tieto moravské koláče som napiekla z môjho univerzálneho sladkého kysnutého cesta. Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva kryštálového cukru a rozdrobíme doň polovicu kocky čerstvého droždia. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.
Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku a premiešame. Ďalej začneme pridávať „mokré“ prísady – vaječné žĺtky, masť alebo maslo a napokon prilejeme pripravený kvások. Z týchto prísad vymiesime mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme v prikrytej mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme ho asi na pol cm hrúbku a väčšou okrúhlou vykrajovačkou vykrajujeme kolieska. Do ich stredu dáme asi za lyžičku hustého slivkového lekváru, dobre uzavrieme a vyformujeme guľky. Tie položíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté fóliou ich necháme podkysnúť.
Medzitým si dáme rozohriať rúru na 190 stupňov.
Druhá plnka
Keď koláče podkysnú, dnom menšieho pohára spravíme v strede priehlbinu (ak sa vracia cesto späť, koláče ešte nevykysli dostatočne). Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a do stredu nanesieme tvarohovú plnku. Tú si jednoducho pripravíme vymiešaním tvarohu s cukrom, vajíčkom a citrónovou kôrou.
Moravské koláče pred pečením ešte posypeme posýpkou. Tú si pripravíme veľmi jednoducho: do misky nasypeme hladkú múku, premiešame ju s práškovým cukrom a napokon pridáme olej. Rozmiešame, aby sa prísady začali spájať. Prstami potom posýpku namrvíme na pripravené koláče.
Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 20-25 minút, kým sa okraje koláčov nesfarbia do zlatohneda. Vyberieme ich z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Nebojte sa kysnutého cesta
Aj keď sa okolo kysnutého cesta šíri veľa mýtov a mnohí sa ho boja, ja verím, že sa mi podarilo namotivovať vás na tieto moravské koláče. Ako som spomínala, ich základom je moje univerzálne kysnuté cesto, z ktorého môžete pripraviť mnoho receptov. Stačí kliknúť na odkaz nižšie a nechajte sa inšpirovať alebo si vytvorte vlastné kysnuté dobroty :-).
Koláče zo sladkého univerzálneho kysnutého cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.