Bezlepková pohánková torta
Bezlepková pohánková torta
Bezlepková pohánková torta
Bezlepková pohánková torta

Táto bezlepková pohánková torta s brusnicami je úžasne mäkká a nadýchaná a chutí jemne orechovo. Je príkladom toho, že občas sa zadarí a upečieme niečo bezlepkové. Raz za čas experimentujeme aj s bezlepkovými múkami a popierame mýty o tom, že bezlepkové nechutí. Práve naopak. Ako napríklad táto tortička. V ceste totižto kombinujeme zdravú pohánku s voňavými vlašskými orechami. Keď túto parádu doplníte ešte jednoduchou plnkou z čerstvého syra a s domácim brusnicovým lekvárom (ak máte), povýšite ju na slávnostný dezert. Vhodná pre bezlepkáčov aj lepkáčov.

Bezlepková pohánková torta s brusnicami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

(na malú vysokú tortu, priemer 15 cm, výsledná výška asi 15 cm)

  • 150 g hladkej pohánkovej múky
  • 50 g mletých lieskovcov
  • 120 g kryštálového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilky
  • 50 ml vody

Na plnku:

  • 1 šľahačka
  • 300 g čerstvého syra (napr.Philadelphia)
  • 100 g práškového cukru
  • 300-400 g brusnicového lekváru
  • 4 plátky želatíny

Ako na to?

  •  Žĺtky a 90 g cukru vyšľaháme do nadýchanej bledej peny.
  • V druhej mise vyšľaháme dotuha bielky a zvyšných 30 g cukru.
  • Do žĺtkovej zmesi pridáme mleté lieskovce a premiešame, zmes rozriedime vodou a znovu premiešame.
  • Ďalej do žĺtkovej zmesi pridáme pohánkovú múku s kypriacim práškom a premiešame.
  • Napokon do cesta vmiešame gumenou varechou bielky.
  • Dáme do tortového prstenca (alebo formy, na dno ktorej dáme papier na pečenie) a pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Ak dáte cesto do formy s väčším priemerom, upravte adekvátne dĺžku pečenia, nízka torta sa bude piecť kratšie.
  • Hotový korpus necháme vychladnúť a potom ho horizontálne prerežeme na 3 rovnaké časti.
  • Na plnku vyšľaháme čerstvý syr s práškovým cukrom. Potom doňho vmiešame 2/3 brusnicového lekváru, ktorý sme rozmixovali ponorným mixérom dohladka. Napokon primiešame vyšľahanú šľahačku.
  • Do misky s vodou dáme napučať plátky želatíny. Asi 2 PL plnky dáme do malého kastrólika a zahrejeme (nevaríme), odstavíme z ohňa, do zmesi pridáme napučané a vyžmýkané plátky želatíny a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Celú želatínovú zmes prilejeme do zvašku plnky, rovnomerne rozmiešame a necháme chvíľu odstáť, čím plnka začne tuhnúť.
  • Na každý plát korpusu natrieme trochu zvyšného lekváru, potom tretinu plnky a prikryjeme druhým plátom atď. Zvyšnú plnku použijeme na potieranie povrchu torty.
  • Tortu dáme do chladničky poriadne vychladnúť. Povrch môžeme dozdobiť brusnicovým lekvárom.

 

Zaujímajú vás bezlepkové recepty?

Na našej stránke ich nájdete hneď niekoľko:

Bezlepkové orechové slimáky

Lieskovcový koláč

Čokoládovo kokosový koláč bez lepku

Čokoládová torta z ryžovej múky

 

Leave a Reply