Receptov na čokoládové cookies nájdete určite veľa. Tento konkrétny má pôvod v New Yorku. Tam robievaju cookies trochu inak. Veľkoryso 😊. New yorské cookies sú veľké, hrubé a bohaté na čokoládu a orechy. Nie sú to len keksíky, ktoré si dáme, keď máme chuť na sladké. Vďaka svojej veľkosti a bohatosti nás doslova zasýtia ako jedlo 😊. Vyskúšajte tento recept, z mojej dávky mi vyšlo 14 ks veľkých čokoládových cookies na new yorský spôsob.
Čokoládové cookies na new yorský spôsob od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových „čipsíkov“
- 190 g trstinového cukru
- 125 g masla
- 50 g nasekaných vlašských orechov (prípadne pekanových)
- 1 vajce
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1-2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 balíček vanilkového cukru
- ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
Ako na to?
Začneme tým, že do misy nakrájame maslo na menšie kocky, pridáme trstinový cukor a mixérom obe tieto prísady krátko šľaháme. Skutočne krátko, iba do bodu, kedy sa maslo s cukrom spoja a vytvoria hrudky. Potom pridáme celé vajíčko a vanilkový extrakt alebo cukor a mixérom opäť krátko zamiešame. Vďaka vajcu ostane cesto teraz trochu tekutejšie.
V ďalšom kroku pridáme sypké prísady – hladkú múku, lyžicu kukuričného škrobu, soľ, sódu bikarbónu a tretíkrát krátko mixérom zamiešame, aby sa mokré prísady prepojili so suchými do hrudkovitého cesta.
Napokon ešte pridáme nasekané orechy a kúsky čokolády, už len varechou ich dobre vmiešame do cesta, ktoré stále ostáva polosypké a nespojené.
Pripravíme si dva plechy na pečenie, ktoré vystelieme papierom a dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Z cesta odkrajujeme porcie vo veľkosti asi 2 polievkových lyžíc a vytvarujeme z nich guľky. S dostatočným odstupom ich naukladáme na plechy (mne to vyšlo na 7 a 7 kusov).
Čokoládové cookies, keďže sú veľké, pečieme v rozohriatej rúre asi 18-20 minút. Pri pečení sa trochu roztečú, ale nie tak, ako klasické tenké cookies, na ktoré sme zvyknutí. Keď ich vyberáme z rúry, sú na dotyk veľmi krehké.
Dopečené koláčiky necháme na mriežke úplne vychladnúť. Správne upečené cookies sú na povrchu trochu chrumkavé, vo vnútri mäkké a „žuvavé“.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.