Čokoládový koláč z ryžovej múky je príkladom toho, ako môžete v kuchyni pri pečení využiť aj iné ako tradičné suroviny. Skúsili ste už použiť pri pečení napríklad ryžovú múku? S ryžovou múkou máme výborné skúsenosti, je vhodná na pečenie rôznych druhov bezlepkových koláčov, kde by ste za iných okolností používali malé množstvo pšeničnej múky. Ako napríklad v tomto koláči. Nebojte sa ho, príprava je veľmi jednoduchá a výsledok? Eňo – ňuňo koláčik ku kávičke, jemný, nadýchaný, ľahký. Môžete ho ponúknuť aj tej najnáročnejšej návšteve a z taniera zmizne skôr, než by ste sa nazdali. A okrem toho, ak vám ostali bielky, toto je návod, ako šikovne spotrebovať hneď štyri.
Bezlepkový čokoládový koláč z ryžovej múky
Ingrediencie: (Na formu s priemerom 20 cm, na formu s priemerom 25 cm navýšte všetky ingrediencie okrem kypriaceho prášku a soli o 50 %)
- 100 g horkej čokolády
- 80 g kryštálového cukru
- 70 g ryžovej múky
- 50 g masla
- 4 bielky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
- Kakao a práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Čokoládu roztopíme nad parou, pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť (občas premiešame).
- Bielka šľaháme v čiste mise, kým sa tekutina nezmení na bielu mäkkú penu, potom pridáme kryštálový cukor a šľaháme do tuha (aby ostala tuhá špička).
- Preosiatu ryžovú múku s kypriacim práškom a štipkou soli vmiešame do roztopenej čokolády a rozmiešame, aby sme nemali v ceste hrudky. Pomocou gumenej varechy zľahka ale dôkladne vmiešame do zmesi tuhý bielkový sneh.
- Nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, na dno ktorej sme dali papier na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút.
- Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme kakaom s práškovým cukrom.
Zaujal vás náš dnešný recept na čokoládový koláč z ryžovej múky? Ďalšie inšpirácie na bezlepkové koláče z nášho receptára:
Bezlepkové orieškové slimáky
Bezlepkový lieskovcový koláč
Pohánková torta s brusnicami
Bezlepkové odpaľované cesto
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.