Domáce pečivo - chlebové kornútky
Domáce pečivo - chlebové kornútky
Domáce pečivo - chlebové kornútky
Domáce pečivo - chlebové kornútky

Domáce pečivo je domáce pečivo. Ak máte radi chuť a vôňu doma upečeného pečiva, rožkov, žemlí alebo chleba, vyskúšajte aj naše chlebové kornútky. Pečieme ich vždy, keď čakáme väčšiu návštevu (najmä detí), tešia sa veľkej obľube. Hravé, praktické a navyše výborné napríklad s našou domácou vajíčkovou nátierkou. Nebojte sa, máme pre vás recept aj na chlebové kornútky, aj na nátierku.

Domáce pečivo – chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

  •  500 g hladkej múky (môže byť aj biela hladká špaldová)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 220 ml teplého mlieka (prípadne trochu viac na dolievanie)
  • 2 vajcia
  • 60 g masla
  • 1 rozšľahané vajce na potieranie, celá rasca alebo ľanové či sézamové semiačka na posýpanie

 

Ako na to?

  • Asi v polovici teplého mlieka rozpustíme droždie, 1 PL kryštálového cukru a 1 PL múky. Necháme nakýsnúť.
  • Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme – vymiesime do hladkého mäkkého cesta. Prikryté čistou utierkou necháme v teple kysnúť, kým zmes nezdvojnásobí objem. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, potom to kysnutie pôjde lepšie.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovankých častí, každú z nich vyšúľame na asi 50-60 cm dlhé šúľky o hrúbke prsta a natáčame ich na kornútky (tip, ako spraviť kornútky, nájdene nižšie).
  • Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme asi pol hodinu podkysnúť a potom pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme.
  • Pečieme na 200 stupňov asi 18-20 minút, kým sa kornúty nesfarbia pekne do zlatohneda.
  • Necháme äplne vychladnúť, potom kornúty opatrne vyberieme a naplníme obľúbenou nátierkou. Tip na našu vajíčkovú nájdete nižšie.

Kornútkové formičky sme si vyrobili z tvrdého papiera. Stačili 4 kusy A4 formátu, prestrihli sme ich na 8 ks A5 formátu. Tie sme zrolovali a úplne celé obalili do alobalu tak, aby držali a nerozchádzali sa.

Recept na vajíčkovú pomazánku: 3 natvrdo uvarené vajcia, 1 krabička taveného syra, asi 100 g masla, 1-2 PL plnotučnej horčice, soľ a korenie – všetko riadne vymiešať. Kto chce, môže si pridať aj nadrobno nasekanú cibuľku.

Domáce pečivo je krásny spôsob ako začať deň. Naučte sa ho piecť podľa našich receptov a v obchode už žiadne nekúpite :-):

Slané rožky s rascou

Pletenky zo zemiakového cesta

Slané rožky s pestom

 

Leave a Reply