Domáce pečivo je domáce pečivo. Ak máte radi chuť a vôňu doma upečeného pečiva, rožkov, žemlí alebo chleba, vyskúšajte aj naše chlebové kornútky. Pečieme ich vždy, keď čakáme väčšiu návštevu (najmä detí), tešia sa veľkej obľube. Hravé, praktické a navyše výborné napríklad s našou domácou vajíčkovou nátierkou. Nebojte sa, máme pre vás recept aj na chlebové kornútky, aj na nátierku.
Domáce pečivo – chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (môže byť aj biela hladká špaldová)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 kocka čerstvého droždia
- 220 ml teplého mlieka (prípadne trochu viac na dolievanie)
- 2 vajcia
- 60 g masla
- 1 rozšľahané vajce na potieranie, celá rasca alebo ľanové či sézamové semiačka na posýpanie
Ako na to?
- Asi v polovici teplého mlieka rozpustíme droždie, 1 PL kryštálového cukru a 1 PL múky. Necháme nakýsnúť.
- Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme – vymiesime do hladkého mäkkého cesta. Prikryté čistou utierkou necháme v teple kysnúť, kým zmes nezdvojnásobí objem. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, potom to kysnutie pôjde lepšie.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovankých častí, každú z nich vyšúľame na asi 50-60 cm dlhé šúľky o hrúbke prsta a natáčame ich na kornútky (tip, ako spraviť kornútky, nájdene nižšie).
- Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme asi pol hodinu podkysnúť a potom pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme.
- Pečieme na 200 stupňov asi 18-20 minút, kým sa kornúty nesfarbia pekne do zlatohneda.
- Necháme äplne vychladnúť, potom kornúty opatrne vyberieme a naplníme obľúbenou nátierkou. Tip na našu vajíčkovú nájdete nižšie.
Kornútkové formičky sme si vyrobili z tvrdého papiera. Stačili 4 kusy A4 formátu, prestrihli sme ich na 8 ks A5 formátu. Tie sme zrolovali a úplne celé obalili do alobalu tak, aby držali a nerozchádzali sa.
Recept na vajíčkovú pomazánku: 3 natvrdo uvarené vajcia, 1 krabička taveného syra, asi 100 g masla, 1-2 PL plnotučnej horčice, soľ a korenie – všetko riadne vymiešať. Kto chce, môže si pridať aj nadrobno nasekanú cibuľku.
Domáce pečivo je krásny spôsob ako začať deň. Naučte sa ho piecť podľa našich receptov a v obchode už žiadne nekúpite :-):
Slané rožky s rascou
Pletenky zo zemiakového cesta
Slané rožky s pestom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.