dulový koláč
dulový koláč
dulový koláč
Dulový koláč s maslovou mrveničkou
Dule sú asi posledným ovocím, ktoré dozrieva. Napečme si teda aspoň raz za rok dulový koláč. Ten náš, s chrumkavou maslovou mrveničkou, je veľmi chutný a podľa nás, výborne sa hodí k jeseni. Už len pri príprave ovocia sa vám cez kuchyňu preženie jedinečná vôňa ovocia, ktoré bolo v minulosti považované za ovocie bohov. Dulový...

Dule sú asi posledným ovocím, ktoré dozrieva. Napečme si teda aspoň raz za rok dulový koláč. Ten náš, s chrumkavou maslovou mrveničkou, je veľmi chutný a podľa nás, výborne sa hodí k jeseni. Už len pri príprave ovocia sa vám cez kuchyňu preženie jedinečná vôňa ovocia, ktoré bolo v minulosti považované za ovocie bohov.

Dulový koláč s maslovou mrveničkou

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 zarovnaná ČL kypriaceho prášku
  • 1 zarovnaná ČL mletej škorice
  • Kôra z polovice citróna

 

Na plnku:

  • 3 dule
  • 1 jablko
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 škoricové drievko
  • Asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 75 ml vody

 

Na mrveničku:

  • 150 g hladkej múky
  • 75 g roztopeného masla
  • 50 g práškového cukru

 

Ako na to?

  • Dule a jablko ošúpeme, zbavíme jaderníkov a nakrájame asi na centimetrové kúsky. Dáme ich do hrnca spolu so škoricou, cukrom a vodou a necháme ich na slabom ohni asi 15 minút prikryté pokrievkou variť.
  • Keď ovocie zmäkne, odstavíme ho z ohňa, tekutinu zlejeme a ovocie necháme odkvapkať na sitku.
  • Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do krémova. Potom primiešame vanilku, citrónovú kôru a prišľaháme po jednom žĺtky.
  • Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do tuha a vmiešame ich do pripravenej zmesi.
  • Potom na to preosejeme múku s kypriacim práškom a škoricou a vymiešame cesto.
  • Cesto dáme do okrúhlej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a na cesto nanesieme vychladnuté ovocie.
  • Ingrediencie na mrveničku zmiešame a namrvíme na povrch pripraveného koláča.
  • Dáme piecť na 180 stupňov asi na 40-45 minút.
  • Po dopečení necháme koláč vychladnúť, potom ho nakrájame a podávame.

Takmer zabudnuté recepty 2

Dula, aj keď je jedným z najstarších ovocí, je dnes trochu v úzadí. Akoby sa na ňu pozabudlo. Pritom sa výborne hodí na prípravu džemov, kompótov, želé cukríkov ale aj koláčov. Aby sa na dulové (ale aj iné staré dobré recepty) nezabudlo, rozhodli sme sa ich “zachrániť”. V októbri 2021 vyšla druhá časť mojej knihy Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Je zbierkou vyše 70 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré sa nejakým spôsobom spájajú s monarchiou.

Nie je to však len obyčajná kuchárska kniha. Kniha je zároveň príjemným čítaním, lebo pri každom recepte nájdete príbeh, ktorý popisuje vznik alebo okolnosti s ním súvisiace. Dozviete sa tak napríklad aj čosi o duliach, čo symbolizovali a ako sa spracovávali.

Knižku si môžete kúpiť v kníhkupectvách alebo objednať priamo teraz na našej stránke za výhodnú cenu. Kliknite na odkaz a pozrite sa, aké recepty v knihe nájdete. Veríme, že vám bude s nami chutiť.

Takmer zabudnuté recepty 2
Takmer zabudnuté recepty 2

 

Leave a Reply