hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
Námet na tento recept mám od mojej veľmi dobrej kamky Kemky. Veľmi ma totižto zaujal jej bezlepkový koláč, kde kombinovala mak a marhule a keďže máme marhuľovú sezónu, napiekla som aj ja. Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami je veľmi jednoduchá, ako mierka vám postačí 250 ml hrnček, ako náradie jedna metlička alebo šikovná varecha....

Námet na tento recept mám od mojej veľmi dobrej kamky Kemky. Veľmi ma totižto zaujal jej bezlepkový koláč, kde kombinovala mak a marhule a keďže máme marhuľovú sezónu, napiekla som aj ja. Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami je veľmi jednoduchá, ako mierka vám postačí 250 ml hrnček, ako náradie jedna metlička alebo šikovná varecha.

Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky (250 ml) hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček celého maku
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 5-7 ks marhulí (ideálne nie príliš mäkkých)

 

Ako na to?

Marhule odkôstkujeme a nakrájame na malé kocky.

Sypké prísady premiešame v miske, potom do nich pridáme olej a mlieko, vidličkou rozšľahané vajíčka a premiešame. Výsledná konzistenciachceme dosiahnuť lávovitú – aby pomaly husto tiekla.

Nakoniec opatrne vmiešame nakrájané marhule a zmes vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy.

Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi hodinu. Špajlou odskúšame, či je bábovka riadne prepečená. Keď ju zapichneme do bábovky a po vytiahnutí je špajla suchá a čistá, znamená to, že bábovka je riadne prepečená. Ak na špajli ostane cesto alebo je lepkavá, pokračujeme v pečení. Potom vyberieme z rúry a necháme vo forme chvíľku vychladnúť.

Bábovku opatrne vyklopíme z formy, necháme úplne vychladnúť na mriežke a pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom.

Bábovky

Bábovka je vraj jedným z najobľúbenejších koláčikov, ktoré si ľudia pečú ku káve. Súhlasíme. Dnes to bola hrnčeková bábovka s makom a marhuľami, zajtra to môže byť čokoládová s kávou a pod. Najlepšie na bábovkách je to, že sa človeku nikdy nezunujú, dajú sa obmieňať podľa sezóny a keď sa človeku nechce nejako obzvlášť vymýšľať, zachráni to dobrá mramorová bábovka. My sme tiež už zopár bábovkových obmien navymýšľali, prelistujte si náš virtuálny receptár a napíšte nám, akú bábovku máte najradšej.

Citrónová bábovka z maslového cesta

Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke

Klasická mramorová bábovka

 

Leave a Reply