Karamelový koláč, ktorý vám práve predstavujeme, má pôvod vo Francúzsku. Je robený na štýl tartu, to znamená len tenká vrstva cesta, na ktorej je karamel a v ňom zapečené mandľové lupienky. Koláčik je veľmi sýty, hodí sa ako dezert ku kávičke po dobrom obede. Základom je vybrať kvalitné suroviny a dodržať náš recept. A potom sa už len tešte na francúzsky dezert.
Karamelový koláč s mandľami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 140 g hladkej múky
- 1 PL práškového cukru
- 110 g studeného masla
- 1 PL ľadovej vody
- ½ ČL vanilkového extraktu
Na plnku:
- 250 ml šľahačky
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g mandľových lupienkov
- Štipka soli
- Na prilepšenie môžeme dať aj 2 PL mandľového amareto likéru
Ako na to?
- Najprv si pripravíme cesto. V mise dobre premiešame cukor a múku. Potom pridáme na malé kocky nakrájané veľmi dobre vychladené maslo. Zamiešame len toľko, aby sa maslo obalilo sypkou zmesou.
- Pridáme vodu a vanilku a miešame, aby sa cesto spojilo do hladkej gule. Postupujeme rýchlo, aby sme sa vyhli zmäkknutiu masla a cesta.
- Zabalíme ho do potravinovej fólie, sploštíme do tvaru disku a necháme v chladničke dobre vychladiť.
- Vychladnuté cesto rukami natlačíme do okrúhlej formy na nízke torty (priemer cca 23 cm) a dáme do mrazničky asi na 15-20 min riadne zachladiť.
- Pečieme na 190 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda. Potom vyberieme z rúry von, ale rúru ešte nevypíname.
- Na plnku si zvaríme šľahačku s cukrom, nasypeme do nej mandľové lupienky, soľ a prípadne likér, stiahneme z ohňa a opatrne nalejeme do predpečeného cesta. Dávame pozor, aby nám plnka nevytekala mimo okraje cesta, ťažko sa to potom čistí a krája.
- Vrátime späť do rúry a dopečieme do zlatohneda, asi ďalších 20 minút. Odporúčame po 10 minútach opačnou stranou lyžice poklepkávať po povrchu, aby sme rozpukli prípadnú cukrovú škrupinku, ktorá sa môže tvoriť. Vyberieme z rúry.
- Necháme vychladnúť, až potom krájame. Môžeme podávať s trochou vyšľahanej šľahačky.
Kto má rád karamel, určite nech neprehliadne ďalšie recepty z našej dielne:
Karamelovo čokoládové mini tartketky
Karamelové veterníky
Karamelový cheescake
Karamelová roláda s orieškami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.