Táto mramorová bábovka je pre nás najlepšia na svete. Piekavala ju naša babka, naša maminka a pečie ju aj naša krstná. Dnes vám ponúkame náš rodinný recept, ktorý je rokmi overený a mnohokrát odskúšaný, ochutnaný. Dokonca ho poznajú už aj mnohí z vás a neskromne povieme, že sa ujal, pretože je fakt skvelý. Ak pre vás k sobotňajšej alebo nedeľnej kávičke neodmysliteľne patrí nejaký domáci koláčik, tak táto bábovka je to pravé.
Klasická mramorová bábovka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
240 g polohrubej múky
240 g práškového cukru
125 g masla alebo rastlinného tuku na cesto
3 vajcia
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL pravej mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
1 PL kakaa (kakaový prášok)
asi 1.5 dcl mlieka
Ako na to?
- V mise utrieme spolu práškový cukor a maslo. Keď sa pekne vymiešajú dohladka, pridáme žĺtky a vanilku.
- Potom prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a všetko dobre premiešame mixérom, pričom po troške pridávame mlieko tak, aby bola výsledná konzistencia lávovitá –nie príliš tekutá, ale tak, aby nahusto tiekla zmes z varechy.
- V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do prvej zmesi.
- Celú pripravenú masu rozdelíme na dve časti, do jednej vmiešame preosiate kakao.
- Bábovkovú formu najprv potrieme tenkou ale súvislou vrstvou masla, potom ju vysypeme polohrubou múkou (dôležité je, aby bol pokrytý každý záhyb formy).
- Nalejem najprv žltú časť zmesi, na ňu dáme kakaovú a dáme piecť.
- Pečieme pri 170 stupňoch asi 40 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je prepečená v strede a vyberieme ju z rúry.
- Necháme ju vychladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopíme. Pred podávaním môžeme mramorovú bábovku posypať práškovým cukrom.
- Táto dávka vystačí na stredne veľkú bábovku, do väčšej formy odporúčame navýšiť ingrediencie o 50 percent.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.