Košíčky sú veľmi vďačné koláčiky. Výborne sa hodia na príležitosti, kedy očakávate viac hostí, pretože ich tvar a veľkosť ich predurčujú k tomu, aby boli ochutnávané, vychutnávané a obdivované. Košíčky z krehkého cesta sme tentoraz naplnili exkluzívnou plnkou. V našom recepte vás naučíme pripraviť si domácu pralinkovú plnku, ktorej základom je karamel, lieskové orechy a dobrá čokoláda. Tomu sa nedá odolať.
Košíčky s pralinkovou plnkou z lieskových orieškov od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 75 g práškového cukru
- 1 vanilka
- 1 žĺtok
- Štipka soli
Na plnku:
- 85 g kryštálového cukru
- 30 g vody
- 85 g pražených lieskovcov
- 150 g mliečnej čokolády
- 100 ml šľahačky
- Za hrsť opražených lieskovcov na ozdobenie
Ako na to?
- Na cesto zmiešame všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme zabalené v potravinovej fólii odležať do chladničky. Minimálne na hodinu, kľudne však aj cez noc.
- Na plnku si najprv na 180 stupňoch asi 10 minút opražíme lieskovce. Po vybratí z rúry ich ešte horúce dáme na utierku a snažíme sa trením odstrániť čo najviac šupiek.
- Očistené lieskovce zelejeme karamelovou plnkou, ktorú si pripravíme nasledovne: V menšom hrnci zmiešame kryštálový cukor a vodu a necháme ich zovieť. Nemiešame, iba čakáme, kým sa začne cukrová zmes farbiť do hneda. Hneď ju odstavíme a nalejeme na lieskovce. Necháme stuhnúť a zaschnúť.
- Potom zaliate lieskovce nalámeme na kúsky a spolu s karamelom ich pomelieme najprv na prášok a po chvíli mletia na voňajúcu kašu. Túto lieskovcovú kašu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko dní. Dá sa použiť ako základ do rôznych plniek.
- Šľahačku privedieme do varu, zalejeme ňou mliečnu čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí, potom pridáme lieskovcovú kašu (nemusí byť celá, pridáme jej toľko, aby plnka ostala stále poloriedka), opäť miešame, kým sa neroztopí a necháme vychladnúť v chladničke.
- Pripravené cesto natlačíme do košíčkových formičiek (ak nemáme, poslúži napríklad aj forma na minimuffiny) a pečieme ich na 180 stupňoch asi 15 minút (závisí od veľkosti formičiek, menšie sa budú piecť kratšie. Ideálne si to odsledujeme, košíčky pečieme dovtedy, kým sa nezačnú farbiť do bledohneda. Necháme ich vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme z formičiek.
- Na plnku si vyberieme riadne vychladenú šľahačkovú zmes z chladničky a mixérom ju vyšľaháme do hladkého krému. Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme do košíčkov.
- Ozdobíme opraženým lieskovcom.
Zaujímajú vás koláčiky s netradičnými fajnovými plnkami? Skúste aj:
Citrónovo limetkové koláčiky
Špekuliacius keksíky s marcipánovou plnkou
Arašídové keksíky s arašídovou plnkou
Éclairky s francúzskym vanilkovým krémom
Trojité čoko venčeky
Mätový rez
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.