Madlenky
Madlenky
Madlenky

Madlenky sú drobné dobrôtky z maslového cesta, v tomto prípade ochutené pravým citrónom a medom, žiadne príchute. Čistá príroda. Svoj pôvod majú vo francúzsku a pokiaľ cesto neobsahuje maslo, nemali by sa ani nazývať madlenkami. My madlenky môžeme. Na milión spôsobov. Skúšali sme už aj pomarančové, orieškové, vanilkové – zakaždým chutili. Vďaka masielku :-). Ak nemáte formu na madlenky, nevadí, cesto môžete naporcovať napríklad do formičiek na medvedie labky alebo do minimuffinových košíčkov.

Madlenky – Medovo citrónové koláčiky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 120 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 4 vajcia
  • 60 g kryštálového cukru (môžete použiť aj trstinový)
  • 100 g masla
  • 3 PL tekutého medu
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna 

 

Ako na to?

  • Múku s kypriacim práškom preosejeme.
  • Vajcia a cukor vyšľaháme do nadýchanej bledej peny, potom ju nalejeme na múku, pridáme štipku soli a premiešame do hladka.
  • Maslo a med spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou zahrievame na jemnom plameni, kým sa obe prísady nerozpustia a nespoja, potom ich nalejeme na vaječnú zmes a premiešame. Vypracujeme hladké, riedke cesto.
  • Pomocou lyžice alebo naberačky cesto nalievame do madlenkových foriem (ak používate kovovú formu, treba ju zľahka vytrieť olejom a vysypať múkou, silikónové formy netreba). Nám sa osvedčilo –  ako šikovná pomôcka – ozdobné vrecko so špičkou s menším okrúhlym otvorom a pomocou neho sme tekuté cesto dávkovali rovno do madlenkových foriem.
  • Pečieme na 180 stupňoch asi 8-10 minút do zlatista. Táto dávka nám vystačila asi na 40 drobných madleniek. Ak sa vám to zdá málo, zarobte si rovno dve :-).

Pre milovníkov francúzskej pattiserie máme kadejaké fajnové recepty:

Makrónky s detailným fotonávodom

Éclairky s francúzskym vanilkovým krémom

Maxi éclairky s černicami a mätou

Čokoládové éclairky z odpaľovaného cesta

 

Leave a Reply