Madlenky sú drobné dobrôtky z maslového cesta, v tomto prípade ochutené pravým citrónom a medom, žiadne príchute. Čistá príroda. Svoj pôvod majú vo francúzsku a pokiaľ cesto neobsahuje maslo, nemali by sa ani nazývať madlenkami. My madlenky môžeme. Na milión spôsobov. Skúšali sme už aj pomarančové, orieškové, vanilkové – zakaždým chutili. Vďaka masielku :-). Ak nemáte formu na madlenky, nevadí, cesto môžete naporcovať napríklad do formičiek na medvedie labky alebo do minimuffinových košíčkov.
Madlenky – Medovo citrónové koláčiky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
- 4 vajcia
- 60 g kryštálového cukru (môžete použiť aj trstinový)
- 100 g masla
- 3 PL tekutého medu
- Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
Ako na to?
- Múku s kypriacim práškom preosejeme.
- Vajcia a cukor vyšľaháme do nadýchanej bledej peny, potom ju nalejeme na múku, pridáme štipku soli a premiešame do hladka.
- Maslo a med spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou zahrievame na jemnom plameni, kým sa obe prísady nerozpustia a nespoja, potom ich nalejeme na vaječnú zmes a premiešame. Vypracujeme hladké, riedke cesto.
- Pomocou lyžice alebo naberačky cesto nalievame do madlenkových foriem (ak používate kovovú formu, treba ju zľahka vytrieť olejom a vysypať múkou, silikónové formy netreba). Nám sa osvedčilo – ako šikovná pomôcka – ozdobné vrecko so špičkou s menším okrúhlym otvorom a pomocou neho sme tekuté cesto dávkovali rovno do madlenkových foriem.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 8-10 minút do zlatista. Táto dávka nám vystačila asi na 40 drobných madleniek. Ak sa vám to zdá málo, zarobte si rovno dve :-).
Pre milovníkov francúzskej pattiserie máme kadejaké fajnové recepty:
Makrónky s detailným fotonávodom
Éclairky s francúzskym vanilkovým krémom
Maxi éclairky s černicami a mätou
Čokoládové éclairky z odpaľovaného cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.