Mrežovník je na Slovensku celkom obľúbený koláč. Dosť dlho sme ho však nepiekli. Jednoducho nám neprišiel na rozum. Až jedna moja známa, veľmi šikovná blogerka Lucka začala na svojej stránke dávať tipy, ako upotrebovať mrazené ovocie – ktorého máme teda v mrazničke hojne. Štrúdľu sa nám ťahať nechcelo, tak ma napadlo, že mrežovník sme už dlho nemali. A myslím, že to bol dobrý nápad. Skúsite?
Mrežovník s čerešňovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla (alebo rastlinného tuku)
- 150 g práškového cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 ČL vanilky (alebo vanilkový cukor)
- 1 väčšie vajce
Na plnku:
- Asi kilo mrazených čerešní (kľudne aj menej)
- 3-4 PL kryštálového cukru
- lyžička mletej škorice
- 1 PL kukuričného škrobu a trochu vody
Ako na to?
- Najprv si pripravíme plnku. Mrazené, odkôstkované čerešne dáme do hlbšej panvice, pridáme cukor a začneme ich variť. Keď sa zmes zahreje, občas premiešavame.
- Keď čerešne pustia šťavu, pripravíme si do malého pohárika škrob a pridáme trochu vody, asi pol deci. Rozmiešame a prilejeme do vriacich čerešní. Premiešame a ešte krátko povaríme, kým ovocná zmes nezhustne.
- Plnku odložíme bokom vychladnúť.
- Na cesto preosejeme múku s kypriacim práškom a práškovým cukrom, pridáme vanilku, vajce a mäkké maslo a vypracujeme hladké cesto.
- Asi 60 percent cesta roztlačíme na dno menšieho plechu s vyššími okrajmi, povrch cesta uhladíme (napr.malým valčekom) a nanesieme naň čerešňovú plnku.
- Zo zvyšku cesta vyšúľame pásiky, ktoré ukladáme na plnku do tvaru mriežky.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút, kým sa cesto nesfarbí do zlatohneda.
- Necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
- Malý tip od nás, ak nemáte čerešne, jednoducho ich nahraďte iným druhom ovocia, do tohto mrežovníka sa výborne hodia aj višne, čučoriedky, marhule a pod.
Ak sa vám páčil tento recept, potom si určite pozrite aj náš ďalší výber:
Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou
Bublanina s višňami a horkou čokoládou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.