Orechovník a makovník
Orechovník a makovník
Orechovník a makovník
Orechovník a makovník

Orechovník a makovník sú v našom rebríčku koláčov na popredných miestach. Tieto koláče, ktoré sú zároveň aj sladkým jedlom, si veľmi často pečieme, najmä v chladnom období, lebo nás doslova zahrejú. Aj na duši. Nešetríme plnkou, dávame jej poctivo veľa. Okrem klasickej verzie si občas spravíme aj kváskovú. A aj tento konkrétny recept vám dá návod na to, ako si upiecť orechovník a makovník z kvásku. Žiadna veda, pokiaľ máte doma kvások, len to chce trochu viac trpezlivosti. Ale stojí to za to.  

Orechovník a makovník z kvásku od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 600 g polohrubej múky
  • 300 g rozkvasu
  • 150 g bravčovej masti
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • 2 vajcia
  • Ešte jedno vajce na potretie

Na makovú plnku:

  • 250 g mletého maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • Kôra z ½ citróna

Na orechovú plnku:

  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • Kôra z ½ citróna
  • 1 ČL škorice

Ako na to? 

  • Na kváskový orechovník a makovník si najprv pripravíme rozkvas (ideálne ho zarobíme večer a ráno s ním začneme pracovať). Keďže my pracujeme s ražným kváskom, na rozkvas sme zmiešali 150 g ražnej hladkej múky, 150 ml vody a ražný kvások. Premiešame všetko dokopy, prikryjeme igelitkou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote do rána rozkvasiť.
  • Ráno odvážime z rozkvasu potrebných 350 g (zvyšok dáme do zaváraninového pohára a skladujeme v chladničke). Pridáme múku, cukor, kôru z citróna, bravčovú masť, vajcia o izbovej teplote a vlažné mlieko. Všetko dáme do mixéra a asi 10 minút miesime, kým nám nevznikne pružné, nelepivé cesto.
  • Cesto necháme prikryté igelitom vykysnúť, cesto bude kysnúť približne 4-5 hodín.
  • Pred dokysnutím si môžeme pripraviť plnky, postup je rovnaký pre oba druhy. Najprv dáme prevrieť vodu, do ktorej sme nasypali kryštálový cukor a krátko ich spolu povaríme. Týmto cukrovým sirupom potom zalejeme mak s citrónovou kôrou, resp.orechy s troškou škorice, premiešame a necháme aspoň 10 minút odstáť.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, každú z nich rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na obdĺžnik (mal by byť takej dĺžky, aby sa zmestil na plech, v ktorom ho budeme piecť). Každý plát cesta potrieme plnkou tak, že necháme od každého okraja asi centimeter priestor, aby plnka zbytočne pri rolovaní nevytiekla.
  • Zrolujeme a položíme švom naspodok na plech vystlaný papierom na pečenie. Vedľa dáme druhý koláč. Potrieme ich zozšľahaným vajíčkom a necháme ich ešte asi pol hodinu podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 160 stupňov a oba koláče teste pred pečením ešte raz potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  • Pečieme asi 35-40 minút, kým sú koláče zvrchu upečené do zlatohneda.
  • Necháme ich úplne vychladnúť na mriežke, až potom ich rozkrájame.

Ponúkame vám aj recept na klasický orechovník a makovník:

Orechovník a makovník

Leave a Reply