Každý rok, len čo doznejú vianočné a novoročné sviatky a obžerstvá, dáme si pár dní pauzu a potom sa pustíme do vypekania šišiek, fánok a podobných dobrôt nediétneho charakteru, bez ktorých si fašiangy nevieme predstaviť. Popri klasických šiškách s lekvárom robievame aj nutelové srdiečka, úžasné fánky podľa veľmi starého receptu ale skúšame aj nové veci. Tento rok sme vysmážali americké neplnené šišky donuts s dierou v strede, ktoré sme polievali čokoládou, zdobili bielou čokoládou alebo domácim kandizovaným pomarančom (veruže silná kombinácia spolu s horkou čokoládou) alebo sme ich len posypali škoricovým cukrom.
Šišky donuts aj v kváskovej verzii od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Kvasnicová verzia
- 550 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- 3 vajcia
- Kôra z 1 citróna
- 1-2 PL rumu
- 1 vanilka
- Štipka soli
Kvásková verzia
- 600 g hladkej múky (prípadne trochu viac na podsýpanie)
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g rozkvasu (my používame rozkvas z ražného kvásku)
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 3 vajcia
- Kôra z 1 citróna
- 1-2 PL rumu
- 1 vanilka
- Štipka soli
Ako na to?
- Na šišky donuts si najprv zmiešame v miske polovicu vlažného mlieka s droždím (alebo rozkvasom), pridáme 100 g múky z odváženého množstva a vymiešame kašičku. Misu prikryjeme igelitovým vreckom a dáme na teplé miesto rozkvasiť. Cieľom je, aby celá zmes zväčšila objem a boli na nej vidno drobné bublinky. V prípade kváskovej verzie to môže trvať aj dve-tri hodiny, pri klasickom droždí to pôjde rýchlejšie (cca do pol hodiny).
- V druhej mise vymiešame metličkou spolu vajcia, cukor, vanilku, citrónovú kôru, rum a štipku soli. Pridáme zvyšnú preosiatu múku, mäkké maslo a kašičku, ktorú sme si v predchádzajúcom kroku vyrobili. Premiešame a vymiesime cesto. Cesto sa bude aj po domiesení lepiť, preto ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a ručne ešte premiesime, vrátime do misy a necháme asi hodinu (v prípade kváskovej verzie aj dve-tri) prikryté igelitkou kysnúť.
- Vykysnuté cesto zľahka premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme asi na hrúbku 1-1.5 cm a vykrajujeme šišky. Snažíme sa minimalizovať odpad (odpad premiesime a necháme v kľude podkysnúť, potom ho opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho šišky), najmäkšie šišky však výjdu z pôvodného cesta. Preto sme napríklad využili malé guličky, ktoré vznikli ako „bočný produkt“ vykrajovania a vysmažili ich ako mini šišky.
- Vykrojené šišky poukladáme na pomúčenú čistú utierku a necháme ich pri izbovej teplote ešte pol hodinu podkysnúť.
- V hrnci rozohrejeme asi na 3 prsty olej alebo bravčovú masť na 170 stupňov, potom do oleja opatrne vložíme nakysnuté cesto, prikryjeme pokrievkou a smažíme do zlatista. Pokrievku odstránime, šišky otočíme a doopekáme druhú stranu do zlata. Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej utierke a buď posypeme škoricovým cukrom, alebo namáčame do roztopenej čokolády.
Neoslovili vás tieto šišky donuts?
V našom virtuálnom receptári máme ešte aj ďalšie šiškové recepty:
Sedliacke šišky s jahodovou penou
Plnené nutelové šiškové srdiečka
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.